Nauwelijks hitteplannen bij gerechten, sommige rechtbanken delen ijsjes uit

Hitte of niet, het is business as usual bij de Nederlandse gerechten. Dat blijkt uit een korte rondgang. Als een van de weinigen neemt de rechtbank Overijssel maatregelen.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Nauwelijks hitteplannen bij gerechten, rechtbank Overijssel deelt ijsjes uit - Mr. online
Foto: Depositphotos

Nee, we hebben geen hitteplan, laat Delia Moonen, communicatiemedewerker van de rechtbank Limburg weten – toch de regio waar de temperatuur doorgaans het hoogste oploopt. Ook de rechtbank Zeeland-West-Brabant kent geen hitteplan. “Zaken gaan ondanks de hitte gewoon door”, mailt communicatiemedewerker Angela Martens. Centrale Raad van Beroep: “Er lijkt geen hitteplan in werking te treden”, aldus een communicatieadviseur. Ook bij de rechtbank Noord-Nederland treedt geen specifiek hitteplan in werking. “In principe gaan zittingen gewoon door”, zegt communicatieadviseur Anno Rijpkema. “In Noord-Nederland is overigens sprake van code geel, in tegenstelling tot het zuiden en het midden van het land.” Dat geldt ook voor de rechtbank Noord-Holland. “Voor de medewerkers die op de rechtbank werken, heeft het bestuur wel ijsjes geregeld”, zegt Joris van Egmond van de afdeling communicatie. “En mocht het op een werkplek toch te warm worden, zijn er andere werkplekken beschikbaar of kan er thuis worden gewerkt.”

Klimaat in zittingszalen

Dat is ook het geval bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. “Business as usual”, reageert persvoorlichter Wendy van der Sluis. “De zittingen die gepland staan gaan gewoon door. We hebben een pand waarin de temperatuur goed kan worden geregeld, dus het klimaat in de zittingszalen én de kantoren zal niet heel veel anders dan normaal zijn. En zoals gewoonlijk zorgen onze bodes goed voor de partijen die rechtszittingen hebben, en ook dat zal vandaag niet anders zijn.”

Ventilatoren

Bij de rechtbank Overijssel heeft de afdeling communicatie vorige week al een mailing naar de medewerkers gestuurd. Daarin wordt aangekondigd dat er, met het oog op de hitte, verschillende maatregelen worden genomen. Zo werd in de rechtbank Zwolle op ‘de omloop’ en openbare delen vanaf vrijdag ‘s nachts geventileerd. In de locaties Almelo en Enschede gebeurde dat overal. Ook werden bij de bodebalies ventilatoren geplaatst. In Almelo staan inmiddels op verschillende plekken in het besloten gedeelte airco’s en ventilatoren.

IJsje

Ook werden de bekende tips met de collega’s gedeeld, zoals ’s ochtends de ramen openen, de zonwering gebruiken, thuiswerken als het mogelijk is en elektronische apparatuur die niet wordt gebruikt uitzetten. Persvoorlichter Romy Hoonhorst: “En het aanwezige personeel krijgt dinsdagmiddag een ijsje.”

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top