Nederland 21e lid Europees Openbaar Ministerie

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Foto: Pixabay

Nederland heeft zich op 1 augustus als 21e land van de EU aangesloten bij het Europees Openbaar Ministerie (EOM), dat een sleutelrol zal spelen in de bestrijding van misdrijven tegen de EU-begroting. Het EOM wordt eind 2020 in alle deelnemende lidstaten operationeel.

Een jaar geleden nog lagen de kaarten heel anders. De Tweede Kamer wilde buiten het Europese OM blijven en ook strafrechtjuristen stonden niet te trappelen om lid te worden. Maar in he regeerakkoord werd besloten dat Nederland toch lid wordt. Het lidmaatschap is een ‘uitruil’, zo bevestigden Kamerleden van D66 en de VVD in oktober 2017.

Het EOM moet ervoor zorgen dat misdrijven die de EU-begroting schaden, zoals fraude, corruptie, witwaspraktijken en grensoverschrijdende btw-fraude, in de hele EU doeltreffender en sneller worden bestreden. Het treedt op tegen fraude met EU-middelen voor bedragen van meer dan 10.000 euro en ingewikkelde grensoverschrijdende gevallen van btw-fraude waarbij voor meer dan 10 miljoen euro schade wordt berokkend. Het EOM zal nauw samenwerken met de nationale rechtshandhavingsinstanties en andere EU-organen, zoals Eurojust en Europol. In mei 2018 heeft de Commissie ook nieuwe regels voorgesteld voor het Europees Bureau voor fraudebestrijding (OLAF) als hechte partner van het Europees Openbaar Ministerie.

Jaarlijks lopen de lidstaten in heel Europa minstens 50 miljard euro aan btw-inkomsten mis als gevolg van grensoverschrijdende fraude. Daarom heeft de Commissie in 2013, onder leiding van toenmalig commissaris voor Justitie, Grondrechten en Burgerschap Viviane Reding, voorgesteld om een Europees Openbaar Ministerie op te richten. In juni 2017 hebben twintig staten een volgende stap gezet via het mechanisme voor nauwere samenwerking. Dat waren België, Bulgarije, Cyprus, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Oostenrijk, Portugal, Roemenië, Slowakije, Spanje, Slovenië en Tsjechië – Nederland was er nog niet bij.

Het EOM heeft een speciale Q&A gepubliceerd.

 

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten.

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl