Nederland blijft buiten Europees OM

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Michiel van Nispen. Foto SP

Nederland doet definitief niet mee aan het Europees Openbaar Ministerie. De Tweede Kamer heeft op woensdag 7 juni met grote meerderheid ingestemd met een motie van Kamerlid Michiel van Nispen (SP) die oproept om buiten dit Europese instituut te blijven.

Zeventien lidstaten hebben al besloten mee te doen aan het Europees OM, dat tot taak krijgt de fraude met Europese subsidies te bestrijden. Maar in de Tweede Kamer bestaat de vrees dat het Europees OM steeds meer taken naar zich zal toetrekken en dat de Nederlandse soevereiniteit in strafzaken daardoor in gevaar komt. “Bovendien zijn er goede alternatieven voor fraudebestrijding,” meent Van Nispen.

Het huidige kabinet blijft vóór Nederlandse deelname. De beslissing of Nederland wel of niet gaat meedoen is een zaak van het volgend kabinet, blijkt uit de brief van minister Blok (Veiligheid en Justitie) aan de Tweede Kamer. Maar volgens Van Nispen kan ook het toekomstige kabinet de wens van de Kamer niet negeren.

Mocht Nederland definitief afzien van deelname, dan kost het Europees OM ons land geen geld. De instelling wordt weliswaar gefinancierd uit de EU-begroting, maar niet-deelnemende landen worden achteraf gecompenseerd.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top