Nederlandse rechters nemen Oekraïense collega’s in huis

Het hulpnetwerk voor Oekraïense rechtspraakmedewerkers werpt zijn vruchten af. Zo’n dertig gezinnen hebben inmiddels onderdak gevonden bij Nederlandse collega’s.

Delen:

Depositphotos_550818290_S-e6d7ebe3
foto: Depositphotos

In maart werd het Oekraïne-overlegteam opgezet, een logistiek netwerk om Oekraïense rechtspraakmedewerkers en hun familieleden te helpen. Esther de Rooij, een van de initiatiefnemers, sprak er uitgebreid over met Mr. Inmiddels heeft het overleg ertoe geleid dat er Oekraïners bij 25 à 30 gastgezinnen zijn ondergebracht.

Zolder

Het grootste deel van de contacten is vooralsnog gelegd via het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Rose-Marie Boon en Ubel van der Werff, beiden raadsheer bij dat hof, hebben zich daar enorm voor ingezet. Het gaat om “rechters, officieren van justitie en andere rechtspraakmedewerkers en hun families”, vertelt Boon aan de Gelderlander. Zelf heeft ze haar zolder met badkamer beschikbaar gesteld voor een moeder met dochter uit Marioepol.

Intranet

Boon en Van der Werff namen direct na het uitbreken van de oorlog contact op met hun Oekraïense collega’s van het hof in Lviv, waarmee het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden samenwerkt. Ook werd geld ingezameld voor de collega’s in Krakau, Polen, waar grote vluchtelingenstromen vanuit Oekraïne op afkwamen. Een interview op het intranet van het gerechtshof oogstte vele reacties. Verscheidene mensen boden prompt hun tuinhuis, vakantiehuis of verdieping aan.

Ervaringen uitwisselen

In de nabije toekomst is het de bedoeling om een bijeenkomst te organiseren voor de vluchtelingen, zo vertelt Boon, “om met elkaar ervaringen uit te wisselen.” Het netwerk van de twee raadsheren raakt inmiddels wel uitgeput. Op het moment wordt bij de rechtbank Amsterdam gekeken naar opvangadressen.

Te midden van alle welwillendheid waarschuwt het Oekraïne-overlegteam voor een al te lichtvaardige beslissing om mensen in huis te nemen. Hoe nobel dit ook is; het beïnvloedt de thuissituatie en persoonlijke leefomstandigheden. “Dit niet mag worden onderschat,” valt te lezen in een bericht op de site van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak.

Helmen en medicijnen

Naast opvang van gezinnen zet het overlegteam zich in voor het verstrekken van beschermingsmiddelen aan rechters in Oekraïne (zoals helmen tijdens woon-werkverkeer) en medicijnen voor samenwerkingsprojecten tussen rechtbanken en lokale ziekenhuizen. tegelijkertijd wordt voor de hier opgevangen gezinnen gewerkt aan cursussen Nederlands en Engels, beschikbaarstelling van laptops en fietsen voor plaatselijk vervoer, en hulp bij het openen van een bankrekening.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven