Nieuwe stakingsoproep sociaal advocaten

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Depositphotos_326894998_s-2019
beeld: Depositphotos

En weer gaan de sociaal advocaten staken. Althans, daartoe is een oproep gedaan. Nu minister Dekker (Rechtbescherming) een “onbegrijpelijke en onaanvaardbare halsstarrigheid tentoonspreidt” roept de Vereniging Advocatenbelangen op tot piketstakingen in juli én december.

De Vereniging Advocatenbelangen (VA) stuurde eind januari een open brief naar minister Dekker (Rechtsbescherming). De VA − eind vorig jaar opgericht uit onvrede over de Nederlandse Orde van Advocaten − betoogde daarin dat de puntenvergoeding in onder meer echtscheidings-, strafpiket- en asielzaken omhoog moeten. Ze stelde er een ultimatum bij: als de verhogingen niet uiterlijk 1 maart zouden ingaan, zouden nieuwe advocatenacties volgen.

Maar de minister toonde zich in een brief van eind februari aan de VA niet bereid de vergoedingen te verhogen. Dat zou niet passen in “de plannen van het kabinet om het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand te herzien.”

Verhinderdata

Begin deze week ging er weer een brief van de VA naar de minister. Uitsmijter: “Onze conclusie is dat u op het dossier gefinancierde rechtsbijstand een onbegrijpelijke en onaanvaardbare halsstarrigheid tentoonspreidt. Zoals aangekondigd rest ons nu niets anders dan actievoeren.”

De VA hield in haar brief nog even in het midden wat die acties precies behelzen, maar inmiddels heeft ze een oproep tot staking uitgedaan. Advocaten zouden de eerste twee weken van juli en de laatste twee van december moeten opgeven als verhinderdata voor piketroosters en voor zittingen.

Staking afgeblazen

Afgelopen najaar dreigden advocaten ook al met een piketstaking. Toen Dekker met 73 miljoen euro over de brug kwam, riep de NOvA op tot het afblazen van de staking, die voor de eerste twee weken op de rol stond. Een groot deel van de sociaal advocaten besloot daarop toch niet te staken. Waar wel werd gestaakt leidde dat niet tot noemenswaardige problemen. VA-voorzitter Lucien Nix kondigde toen in een artikel op Mr-online wel al aan dat “als er de komende maanden niets gebeurt het zomaar zou  kunnen zou dat je in juli een nieuwe stakingsgolf krijgt.”

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top