Vereniging Advocaten Belangen: ‘Nieuwe acties niet uitgesloten’

Delen:

Depositphotos_100158764_s-2019
beeld: Depositphotos

Zo’n 39 procent van de sociaal advocaten doet volgens advocaat Lucien Nix van de Vereniging Advocaten Belangen mee aan de piketstaking. Dat zijn rond de duizend advocaten. “En als er de komende maanden niets gebeurt zou het zomaar kunnen dat je in juli een nieuwe stakingsgolf krijgt.”

De staking heeft niet tot problemen geleid; de Raad voor de Rechtsbijstand heeft de planning vrijwel overal op normale wijze kunnen invullen. Alleen in de regio’s Ede/Wageningen en Tiel kostte dat moeite. Daar springen nu advocaten uit Arnhem bij.

Stakingsoproep

Strafrechtadvocaat Robert Malewicz (Cleerdin & Hamer) riep in september op tot een piketstaking in de eerste twee weken van januari. Na “jarenlange bezuinigingen op de sociale advocatuur en na weer een Prinsjesdag met nul euro extra voor de sociale advocatuur” was voor hem de maat vol.
Advocaten gaven massaal aan mee te doen; de oproep werd gesteund door de Nederlandse Orde van Advocaten en een aantal specialisatieverenigingen. Van de piketadvocaten gaf 85% aan de Raad voor Rechtsbijstand door niet beschikbaar te zijn voor piket.

Overstag

Minister Dekker baalde ontzettend van de dreigende staking, zo zei hij in een interview met Mr. Het overleg tussen hem en de NovA over de herziening van het stelsel van gefinancierde rechtsbijstand liep in september vast, een brandbrief hielp niet om meer geld los te peuteren om de acute nood in de sociale advocatuur te lenigen. Tijdens een overleg in de Tweede Kamer begin november verlieten de aanwezige advocaten demonstratief de zaal. Uiteindelijk ging Dekker overstag en trok de portemonnee: half november maakte hij bekend dat de sociale advocatuur er de komende twee jaar 36,5 miljoen euro bij per jaar bij krijgt. Voorwaarde was dat de NOvA zou oproepen tot het afblazen van de staking.

Leegloop

Nogal wat advocaten waren daar verontwaardigd over; er werd uit onvrede over de Orde zelfs een nieuwe vereniging opgericht: de Vereniging Advocaten Belangen. De voorzitter daarvan, de Amsterdamse advocaat Lucien Nix (Spuistraat 10 advocaten) is een van degenen die momenteel geen piketdienst doet. Hij is tevreden dat een aanzienlijk deel van de advocaten toch is gaan staken. “Daarmee geven we een signaal af aan de minister. Het geld waarmee Dekker is gekomen is een lapmiddel. De afgelopen tien jaar is langzaam het vlees van de botten geschaafd. Het werd steeds een beetje minder, met als uiteindelijk resultaat dat we nu veel harder moeten werken voor veel minder geld. Inmiddels loopt de sociale advocatuur leeg, heel wat ervaren mensen zijn gestopt. Dat levert onherstelbare schade op: in bijvoorbeeld familierechthoek zal het op een gegeven moment echt moeilijk worden om een goede advocaat te vinden.”

Nieuwe stakingsgolf

Op 25 januari vergadert de vereniging over verdere acties. Nix: “We willen ons ervoor inzetten dat de kraan die jarenlang is afgeknepen weer opengaat. Als er de komende maanden niets gebeurt zou het zomaar kunnen dat je in juli een nieuwe stakingsgolf krijgt.”

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven