Noah van den Berg (Pels Rijcken) maakte van zijn ‘grootste blunder’ zijn grootste succes

Student-stagiair van de week is Noah van den Berg. Hij wist zijn ‘grootste blunder' om te buigen tot zijn ‘grootste succes’. “Ik moest een jurisprudentieonderzoek verrichten voor een advocaat, maar schreef ongevraagd een cassatieadvies. Weliswaar werd dit cassatieadvies niet gevraagd, maar de advocaat in kwestie meende dat het desondanks inhoudelijk een goed advies betrof.”

Delen:

Noah van den Berg (23) studeert IT-Recht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij verwacht 4 april 2022 af te studeren (bachelor). Hij loopt momenteel voor twee maanden stage bij Pels Rijcken in Den Haag op de sectie Ondernemingsrecht.

Waarom heb je voor deze tijdelijke werkgever gekozen?
Als student kijk ik naar manieren om mij te onderscheiden van anderen. Pels Rijcken verschilt van andere advocatenkantoren in die zin dat het de landsadvocaat huist en een politiek-bestuurlijke aard heeft. Tezamen zorgt dit voor een unieke leeromgeving waarvan ik graag deel wil uitmaken. Bovendien heb ik tijdens een evenement van studievereniging het S.G.O.R. een individueel gesprek met Pels Rijcken gehad. Dit beviel van beide kanten dermate goed dat dit is uitgemond in een stageplek.

Wat waren je verwachtingen vooraf en zijn die uitgekomen?
De eerste verwachting was dat ik een waarheidsgetrouwe inkijk in de advocatuur zou gaan krijgen. Tevens verwachtte ik dat mijn werkzaamheden met name literatuur- en jurisprudentieonderzoek zouden inhouden. Ook verwachtte ik dat de stage een uitgelezen kans zou zijn om mijn netwerk in de advocatuur te vergroten. Alle drie deze verwachtingen zijn – tot mijn vreugde – uitgekomen.

Hoe was het om tijdens de coronacrisis stage te lopen?
Ondanks de coronacrisis is mijn stage erg geslaagd. Gezien de versoepelingen omtrent corona konden we gedurende de stage uiteindelijk vaker naar kantoor komen. Ik heb dan ook een goed beeld gekregen van het kantoor.

Wat moet je zoal doen?
Als student-stagiair(e) behelzen je werkzaamheden bij Pels Rijcken hoofdzakelijk het verrichten van literatuur- en jurisprudentieonderzoek. Je bevindingen geef je weer in een notitie, ook wel memorandum genoemd. Ook ben je bijvoorbeeld aanwezig bij vergaderingen, rechtszittingen en sociale activiteiten. Je sluit je stage af met het houden van een referaat over een onderwerp naar keuze.

Wat zul je nooit meer vergeten van je stage?
Dit is toch wel de strandborrel met mijn sectie. Het was een hele gezellige avond waarbij ik mijn collega’s op sociaal vlak beter heb leren kennen.

Zijn er dingen die je achteraf anders zou aanpakken?
Op het moment van schrijven (halverwege mijn stage) ben ik erg tevreden over hoe ik dingen aanpak. Zou ik met de kennis van vandaag opnieuw beginnen aan mijn stage, dan zou ik bij aanvang van een nieuwe opdracht meer vragen stellen om ambiguïteiten in mijn begrip van de opdracht te minimaliseren.

Denk je op grond van je stage verder te gaan in dit beroep?
Ja, ik ga absoluut verder in de advocatuur! Wat dat betreft heeft mijn stage mijn ambitie hiervoor alleen maar vergroot. Door zelf fulltime mee te draaien in de advocatuur heb ik kunnen bevestigen wat ik al dacht: het is een prachtige professie. Cliënten hun toegang tot het recht helpen verzekeren is iets waaruit ik veel voldoening haal.

Waar denk je over tien jaar te staan?
Over tien jaar ambieer ik een ervaren en goede advocaat te zijn met een internationaal georiënteerde ondernemingsrechtelijke procespraktijk. Ik ben dan hopelijk een gerespecteerd advocaat binnen mijn specialisme en heb de optie om te promoveren en te onderwijzen.

Ben jij student-stagiair of onlangs geweest en vind je het leuk om ook in deze rubriek te komen, mail dan naar: info@mr-studenten.nl.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven