Nog geen oordeel partijdigheid rechtbank

Delen:

Het gerechtshof in Amsterdam heeft vrijdag geen oordeel gegeven over mogelijke partijdigheid bij de rechtbank die in eerste instantie over de zaak van Willem Holleeder heeft geoordeeld. Het hof oordeelt pas als het de einduitspraak doet in het hoger beroep in de zaak tegen Holleeder. Stijn Franken, Holleeders advocaat, betoogde woensdag dat het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk moet worden verklaard, dan wel dat de zaak opnieuw moet worden gedaan door een andere rechtbank dan de Haarlemse. Volgens Franken is gebleken dat de voorzitter van de Haarlemse ‘Holleederrechtbank’ partijdig is geweest toen hij de zaak behandelde. Dit zou blijken uit uitspraken die hij vorig jaar zomer in dagblad De Telegraaf heeft gedaan.

De betrokken voorzitter, Rino Verpalen, gaf toen aan hoe bij hem de overtuiging was gegroeid dat Holleeder schuldig was aan de aan hem ten laste gelegde afpersingen. Na de publicatie nam hij afstand van de uitspraken en ontkende deze te hebben gedaan. Raadsman Franken kreeg onlangs beschikking over e-mailcorrespondentie tussen de Haarlemse rechtbank en De Telegraaf, waaruit volgens hem blijkt dat de ontkenning van Verpalen misplaatst is en dat hij de gewraakte uitspraken wel degelijk heeft gedaan.

Verpalen en zijn collega-rechters veroordeelden Holleeder vorig jaar december tot negen jaar cel. Franken heeft aangekondigd dat hij de president van de rechtbank Haarlem opheldering zal vragen over de discrepantie tussen de ontkenning van Verpalen en de inhoud van de e-mails. Volgens het hof is daarmee het debat nog niet rijp voor een definitief oordeel over de kwestie. (Bron: ANP)

{mosgoogle}

{mosmodule module=Laatste nieuws}

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven