Normstellende rol HR zal worden versterkt

Delen:

De noodzaak om ‘aan de poort’ zaken te selecteren wordt onderkend. Maar ook in 2025 zal er nog discussie zijn over de selectie van cassatiezaken. Mede daardoor zal de normstellende rol van de HR kunnen worden versterkt en ook zal de HR zich steeds meer spiegelen aan hetgeen in het buitenland gebeurt.

Dat waren enkele van de belangrijkste conclusies die werden getrokken op het congres ‘De Hoge Raad in 2025’. De Utrechtse hoogleraar Ton Hol was een van de sprekers. De actuele discussie over welke zaken wel of niet aan de HR moeten voorgelegd, zal tot in 2025 voortduren, zegt Hol: “Misschien dat we dan inmiddels een positief selectiestelsel kennen. Dus meer kijken naar welke zaken wel ertoe doen dan naar welke niet. Wellicht is er dan ook discussie over de invoering van een verlofstelsel, want de problemen die er nu zijn zullen niet geheel worden opgelost met het huidige wetsvoorstel”.

Verder zal de normstellende rol van de HR mogelijk worden versterkt, omdat lagere rechters prejudiciële vragen kunnen stellen aan de HR. De vraag is nog of die rechters de vragen, die belangrijk genoeg zijn om aan de HR voor te leggen, op tijd en in voldoende mate herkennen en of ze die toch niet liever zelf oplossen. Daarnaast zal cassatie in het belang der wet mogelijk een belangrijker rol gaan spelen. De procureur-generaal zal misschien meer en sneller zaken naar de Raad toe trekken. Hol: “De HR zal in 2025 ook veel sterker naar buiten treden zowel nationaal als internationaal. De HR heeft de afgelopen tweeënhalf jaar al duidelijk contact gezocht met het beroepsveld en de universiteiten. Maar de HR zoekt ook meer contact met het buitenland. Dat is ook noodzakelijk aan het worden, omdat onze samenleving steeds internationaler van karakter wordt. De uitspraken in Nederland zullen in toenemende mate worden gespiegeld aan wat er elders gebeurt. Dat betekent onder andere dat men zal kijken naar hoe buitenlandse rechters omgaan met bijvoorbeeld Europese richtlijnen.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven