Notaris stak 2 miljoen in eigen zak, uit ambt gezet

Delen:

27 nov Notaris stak 2 miljoen
Foto: Pixabay

Een notaris die zelf belanghebbende werd in een erfenis die hij afwikkelde, is door het gerechtshof Amsterdam uit zijn ambt ontzet. Ook kreeg hij een boete van ruim 20 mille. Met de erfenis ‘verdiende’ hij zelf twee miljoen euro.

De notaris trad namens enkele Zuid-Amerikaanse erfgenamen op in een grote internationale nalatenschap. Het ging daarbij om een vermogen van ruim 200 miljoen euro, waarvan onder meer een landgoed deel uitmaakte.

Constructie

De notaris tuigde een constructie op die hem uiteindelijk ruim twee miljoen euro aan privévermogen opleverde (daarover heeft hij nog een conflict met de fiscus). Volgens de notaris was de constructie niet opgezet om er zelf rijk van te worden. Toen de groep erfgenamen afstand had gedaan van een deel van hun erfenis – omdat ze ervan uitgingen dat het landgoed alleen schulden zou opleveren – bleef de notaris na verkoop van het landgoed zitten met de opbrengst. Die bleek uiteindelijk meer dan vier miljoen euro te zijn. De notaris boekte zijn aandeel in die opbrengst (de helft) vanuit de door hem opgerichte stichting over naar zijn privérekening, waarna de stichting werd ontbonden. De notaris opereerde samen met een door hem als financier ingebrachte kennis.

Zelfverrijking

Het hof rekent het de notaris zwaar aan dat hij met zijn optreden als notaris uiteindelijk zelf belanghebbende is geworden, en zich dus schuldig maakte aan belangenverstrengeling. Daarmee verliest hij zijn onpartijdigheid als notaris. Volgens het hof heeft de notaris niet aannemelijk gemaakt dat de erfgenamen exact hebben geweten hoe een en ander is verlopen. Deze ‘zelfverrijking’ levert de notaris uiteindelijk de zwaarst mogelijke tuchtrechtelijke maatregelen op: ontslag en het opleggen van de maximale boete. De uitspraak van het hof is bindend.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven