Juridisch nieuws

Notarissen passeren weer meer testamenten

Foto: Pixabay

Notarissen krijgen het steeds drukker met het passeren van testamenten. In het tweede kwartaal van 2019 zijn 10.906 méér testamenten bij het Centraal Testamentenregister (CTR) ingeschreven dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar, een stijging van 13 procent.

Vergeleken met tweede kwartaal 2018 is het aantal akten (alle rechtsgebieden) met vijf procent toegenomen. Vooral in het familierecht werden meer akten gepasseerd. Naast het testament (totaal 76 duizend) blijft vooral het levenstestament het goed doen – 41 procent meer dan een jaar geleden (40 duizend). Het aantal verklaringen van erfrecht neemt juist iets af: met vier procent ten opzichte van vorig jaar.

De meeste akten gaan overigens over onroerend goed: ruim 87 duizend keer een akte voor de levering van een onroerend goed en evenveel hypotheekakten.

Al deze akten werden gepasseerd door 1.256 notarissen en 1.882 kandidaat-notarissen, die werkzaam zijn bij 771 notariskantoren, waaronder 453 eenpitters. In de afgelopen drie maanden is het aantal eenpitters met vijf afgenomen.

In de tweede kwartaal van 2019 telde het CTR ruim 86 duizend akten. Dat zijn testamenten, bepaalde huwelijkse voorwaarden (waarin een bepaling over het overlijden is opgenomen) en andere akten (zoals samenlevingscontracten met een bepaling over het overlijden). Het CTR is een database waarin (kandidaat-)notarissen testamenten registreren. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) beheert het register. Het CTR biedt geen inzage in de inhoud van het testament, maar beantwoordt wel de vraag of een overledene een testament heeft en bij welke notaris deze zich bevindt.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures