NOVA en VSAN lobbyen voor rechtsbijstand

In brieven aan de Tweede Kamer hebben de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) en de Vereniging Sociale Advocatuur Nederland (VSAN) gelobbyd voor het stelsel van gefinancierde rechtsbijstand.

Delen:

NOVA en VSAN lobbyen voor rechtsbijstand
Archieffoto: Mr.

De directe aanleiding is de kabinetsreactie op de kinderopvangtoeslagaffaire en de debatten hierover in de Tweede Kamer (op dinsdag 19 januari) en in het Algemeen Overleg van de commissie Justitie en Veiligheid (op woensdag 20 januari)

De NOvA schrijft: “Wees zuinig op het stelsel van gefinancierde rechtsbijstand en investeer daarin.” Volgens de advocatenorde komen rechtzoekenden in de knel door de bezuinigingen op de rechtsbijstand. “Dat blijkt eens te meer uit de kinderopvangtoeslagaffaire,” schrijft de NOvA.

Indexaties bevriezen

Door de vergoedingen voor advocaten te verlagen en indexaties te bevriezen, hadden advocaten in 2019 een lager punttarief dan in 2009, stelt de NOvA. “Al in 2017 constateerde de Commissie Van der Meer dat er is sprake van achterstallig onderhoud op het terrein van gefinancierde rechtsbijstand en dat de toegang tot het recht in het geding is.”

De VSAN schrijft dat het rapport ‘Ongekend Onrecht’ over de toeslagaffaire ondubbelzinnig laat zien dat burgers in Nederland onvoldoende beschermd zijn tegen de overheid. “Tien jaar lang bezuinigingen hebben hun tol geëist.”

Achterstallig onderhoud

De VSAN vindt dat de minister het achterstallig onderhoud moet repareren met een investering van 135 miljoen euro. Ook moet de eigen bijdrage omlaag en dient de oneigenlijke afwijzingsgrond ‘zelfredzaamheid’ te worden herijkt, aldus de VSAN.

De NOvA is van mening dat wetsvoorstellen niet alleen op juridische aspecten moeten worden getoetst maar ook op consequenties voor de rechtsbescherming. Verder zou er gedurende drie jaar na invoering van een wet elk jaar een wettelijke quickscan-verplichting moeten komen voor de verantwoordelijke minister, vindt de orde. De NOvA ziet in het volgend kabinet graag een minister voor Rechtsbescherming terugkeren, “maar dan met de juiste agenda en toereikende middelen”.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven