NOvA tegen verplichte DNA-afname

Delen:

Foto: Depositphotos

De Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) ziet het niet zitten om DNA-afname bij onderzoek naar bepaalde misdrijven verplicht te stellen.

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) pleitte woensdag naar aanleiding van het nieuws dat de hoofdverdachte in de zaak-Nicky Verstappen zich steeds aan DNA-afname heeft onttrokken voor een discussie over de mogelijke verplichtstelling van DNA-afgifte.

“Reactie bij dit soort heftige zaken is vaker: er is iets misgegaan, we moeten dus de wet aanpassen,” schrijft de NOvA. “Het is zaak om, ook als de emoties hoog zijn, steeds te blijven kijken naar nut en noodzaak van dit soort ingrijpende wetswijzigingen.

De orde wijst erop dat dat er al verplichtingen tot afgifte van DNA bestaan. “Na veroordeling, maar ook als je verdachte bent van een ernstig strafbaar feit.”

Wat de NOvA betreft gaat het te ver om mensen die niet verdacht zijn ook te verplichten hun DNA af te staan. “In een rechtsstaat gelden immers bepaalde basisbeginselen zoals de onschuldpresumptie (onschuldig tot het tegendeel bewezen is) en recht op privacy. Die zijn er niet voor niks. We willen niet in de situatie komen waarin burgers hun onschuld moeten aantonen ten opzichte van de staat.”

De invoering van de verplichtstelling wekt volgens de NOvA ook praktische vragen op. “Stel dat je het verplicht stelt voor iedereen, ook voor niet- verdachten, ga je iedereen die om wat voor reden dan ook geen gehoor geeft aan de oproep fysiek dwingen mee te werken? Kan dat überhaupt? Wat ons betreft zouden we niet die kant op moeten gaan.”

De NOvA benadrukt dat het van belang is om te kijken naar wat er nu al kan. “Je zult eerst moeten kijken hoe de regels in de praktijk worden toegepast alvorens te komen tot nieuwe regels.”

De onopgeloste zaak stamt uit 1998, en gaat over de dood van een 9-jarige jongen. Uiteindelijk kwam hoofdverdachte Jos Brech (55) in het vizier van justitie nadat DNA werd gevonden op achtergelaten spullen nadat hij als vermist was opgegeven.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven