NOvA wil een zelfstandige minister van Rechtsbescherming

De Nederlandse Orde van Advocaten pleit voor een onafhankelijke minister van Rechtsbescherming in een nieuw te vormen regering. De Orde wil ook een verhoging van de vergoedingen en tarieven voor sociaal advocaten. Dat stelt ze in een brief aan de informateurs.

Delen:

Torentje, Den Haag. Foto: Depositphotos

De NOvA heeft bij de informateurs Dijkgraaf en Van Zwol via een brief aandacht gevraagd voor versterking van de rechtsstaat en de positie van de rechtzoekende, langs de thema’s toegang tot het recht, vertrouwelijkheid en verschoningsrecht, en veiligheid van advocaten.

Problemen

De Orde stelt vast dat steeds meer mensen problemen hebben met het vinden van een sociaal advocaat om zich juridisch bij te laten bijstaan: “De NOvA is bezorgd over het dreigende tekort aan sociaal advocaten, indien er geen perspectiefvol langetermijnbeleid ontwikkeld wordt om de dalende trend te keren”, schrijft ze aan de informateurs. “Een verminderde toegang tot het recht kan leiden tot meer onvrede binnen de samenleving, zeker bij mensen die zich toch al onvoldoende gehoord voelen en zich afkeren van de overheid.”

De Orde wijst naar misstanden veroorzaakt door de overheid, zoals het toeslagendossier en de mijnbouwschade Groningen: “De meeste gedupeerden zijn nog steeds in afwachting van compensatie. Het voorkomen van nieuwe misstanden vergt een andere houding van de overheid.”

De NOvA vraagt een nieuw kabinet door te gaan met in gang gezet beleid voor de stelselvernieuwing van de rechtsbijstand, en om daar voldoende financiële middelen voor uit te trekken: “Dat betekent onder andere dat de hoeveelheid uren die een sociaal advocaat voor een zaak vergoed krijgt en het bijbehorende tarief worden verhoogd en blijvend actueel worden gehouden”, stelt ze.

Zelfstandige minister

Ze doet ook nog een andere oproep aan een nieuw kabinet. De NOvA vraagt om een zelfstandige minister van Rechtsbescherming: “Niet langer ingebed bij het ministerie van Justitie en Veiligheid, maar een minister met eigen portefeuille, eigen kundig departement en eigen toereikende begroting. Rechtsbescherming is dan geen sluitstuk en sluitpost, maar vertrekpunt bij de ontwikkeling van nieuw beleid en wet- en regelgeving”, aldus de Orde.

Weerbaarder

De NOvA laat de informateurs weten dat ze in samenwerking met de overheid en andere juridische beroepsorganisaties maatregelen neemt om de beroepsgroep weerbaarder te maken. Ze wil die samenwerking graag voortzetten: “De NOvA biedt advocaten kosteloos weerbaarheidstrainingen aan, maar ook de 24-uurs beschikbaarheid van een noodtelefoon, veiligheidsscans en de mogelijkheid van afscherming van privégegevens in openbare registers. Daarnaast is er sinds eind vorig jaar ook de Vertrouwensadvocaat. De NOvA vraagt het nieuwe kabinet om continuering van dit beleid.” Dit laatste geldt ook over de versterking en vernieuwing van het Stelsel bewaken en beveiligen, laat ze de informateurs weten.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven