NOvA wil herstelmogelijkheid onterechte OM-beschikkingen

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Beeld: Depositphotos

Burgers die zijn gedupeerd zijn door onterechte OM-strafbeschikkingen moeten daartegen alsnog in verzet kunnen gaan, aldus de Nederlandse Orde van Advocaten.

Het Openbaar Ministerie mag sinds 2008 straffen opleggen zonder tussenkomst van een rechter. De afgelopen jaren is de nodige kritiek geuit op deze strafbeschikkingen. Zo concludeerde procureur-generaal bij de Hoge Raad Jan Watse Fokkens begin 2015 in een rapport dat de wijze waarop het OM deze beschikkingen uitvaardigt beter moest. Uit interne rapporten van het OM en onderzoek van NRC bleek eind vorig jaar dat strafbeschikkingen zijn opgelegd waarvan de bewijsvoering niet deugde. Daardoor zijn degenen aan wie zij zijn opgelegd waarschijnlijk onterecht veroordeeld. Met alle gevolgen van dien: betrokkenen moesten een boete betalen en kregen een strafblad. Ook bestaat de kans dat zij geen Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) krijgen. Volgens NRC zou het om duizenden beschikkingen gaan.

In aanloop naar een debat in de Tweede Kamer over de Wet OM-afdoening pleit de NOvA nu voor de mogelijkheid dit te herstellen. Burgers die een onterechte strafbeschikking hebben gekregen, moeten daartegen in verzet kunnen gaan. Het OM zou alsnog actief moeten regelen dat in de betreffende zaken recht wordt gedaan.

Tevens wijst de NOvA nog eens op het belang van een structurele inbedding van rechtsbijstand bij ZSM. Bij ZSM kan een officier van justitie beslissen een zaak versneld af te doen, zonder rechter. Een flink deel van de strafbeschikkingen wordt via ZSM uitgevaardigd. Juist in zaken die door de officier van justitie zelf worden afgedaan moet de verdachte weten wat zijn rechten zijn en goed geïnformeerd worden over de mogelijke gevolgen. Die bijstand hoort plaats te vinden door een partijdige en onafhankelijke belangenbehartiger, stelt de Orde. “Tijdige betrokkenheid van een advocaat zou in veel gevallen misstanden hebben kunnen voorkomen.”

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top