Nu drie vrouwenrechtswinkels in Amsterdam

In Amsterdam-West was er al een, maar ook in de stadsdelen Zuidoost en Noord kunnen inwoonsters van de hoofdstad nu terecht bij op hen toegespitste rechtswinkels. Vrouwen zouden in de praktijk een grotere afstand tot de rechtsstaat hebben.

Delen:

Vrouwenrechtswinkel A'dam

De eerste hoofdstedelijke vrouwenrechtswinkel – een samenwerkingsverband van Bureau Clara Wichmann, de Amsterdam Law Hub (Universiteit van Amsterdam) en de gemeente Amsterdam – opende de deuren in september 2019. De initiatiefnemers wensten een plek te creëren waar álle vrouwen zich welkom en gehoord voelen. Amsterdamse vrouwen kunnen er telefonisch en tijdens inloopspreekuren terecht voor gratis juridisch advies van rechtenstudentes aan de UvA. “Of het nu gaat om ongelijk loon, zwangerschap(sverlof), straatintimidatie of huwelijk en scheiding”, lichtte Anniek de Ruijter van Clara Wichmann destijds toe.

Drie locaties

Amsterdam was niet de eerste stad met een juridische vraagbaak voor vrouwen: in Nijmegen en Maastricht bestaan ze respectievelijk al sinds de tachtiger en negentiger jaren. Maar drie locaties in dezelfde plaats, dat kwam niet eerder voor. Daaraan bestond behoefte aan in de stad met de meeste inwoners van Nederland, vertelt rechtswinkelmedewerker Yasemin Savci aan stadszender AT5. “Omdat gebleken is dat het veel te duur is voor vrouwen uit andere stadsdelen – met name Noord en Zuidoost – om naar West te komen. En we wilden graag ook voor die vrouwen het toegankelijker maken om hulp bij ons te krijgen.”

Toegang tot rechtsstaat

De vrouwenrechtswinkels zijn opgericht naar aanleiding van onderzoek dat aantoonde dat vrouwen een mindere toegang tot de rechtsstaat: “Met name vrouwen die specifieke barrières ondervinden zoals een taalbarrière, of een lagere sociaaleconomische status, of een bepaalde afhankelijkheidspositie”, aldus Savci. Zij kunnen er in principe terecht voor juridische kwesties in alle rechtsgebieden, maar het meest voorkomend zijn vrouwen met personen- en familierechtelijke vragen, zoals over hun rechtspositie na een scheiding.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven