NVvR-baas vindt benoemingsprocedure bij OM achterhaald

Marc Fierstra, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (de vakvereniging van officieren van justitie en rechters), heeft zich kritisch uitgelaten over de benoemingswijze voor de voorzitter van het college van procureurs-generaal bij het Openbaar Ministerie: “niet meer van deze tijd”.

Delen:

Marc-Fierstra-voorzitter-NVvR
Marc Fierstra

Dat vertelde Fierstra, tevens raadsheer bij de Hoge Raad, onlangs aan de Volkskrant toen deze hem benaderde voor een portret van Rinus Otte. Deze treedt per 1 juni aan als nieuwe OM-baas, opvolger van Gerrit van der Burg wiens zesjarige termijn afloopt. De krant sprak dertig personen uit de sector, waaronder rechters, officieren van justitie en hoofdofficieren. Otte was onder meer rechter in Assen, raadsheer bij verscheidene gerechtshoven en sinds 1999 hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 2015 werd hij lid van het College van procureurs-generaal, waarover hij nu de leiding krijgt.

Geen verbinder

Fierstra, die zich de afgelopen ontpopte als strijdbaar vakbondsleider in de onderhandelingen over een nieuwe cao, is verrast door de benoeming van Otte. Laatstgenoemde staat bekend als een bijzonder rechtlijnig jurist en hoekig persoon, die in zijn carrière meermaals in aanvaring kwam met anderen. Zo noteerde hij in zijn boek De nieuwe kleren van de rechter zijn frustraties over ex-collega’s bij het Amsterdamse gerechtshof, die hij niet spaarde. Pseudoniemen konden niet voorkomen dat betrokkenen precies wisten om wie het ging.

Volgens Fierstra heeft Otte zich tot dusver “niet leren kennen als een verbinder”, waardoor de keuze hem verraste. Toch richt zijn kritiek zich niet tegen de persoon – die zich immers nog moet bewijzen – maar tegen de bestaande procedure. Daarin is het de minister van Justitie en Veiligheid die over de benoeming gaat, waartoe slechts het college van procureurs-generaal wordt gehoord.

Minister op afstand

Volgens de NVvR-leider kan het eigenlijk niet meer dat de minister, op dit moment Dilan Yeşilgöz-Zegerius (VVD), in dezen zo’n centrale rol speelt zonder dat het personeel binnen de betreffende organisatie hierin wordt gekend. “Dat moet veranderen en dus moet de minister meer op afstand worden gezet.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven