NVvR aan minister: vóór 10 maart over de brug, anders stakingen

De magistratuur in Nederland lijkt nu echt in opstand te komen vanwege de aanhoudende personeelstekorten, navenante werkdruk en de vastgelopen cao-besprekingen. Voorzitter Marc Fierstra van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak eist inwilliging van de eisen van rechters en officiers.

Delen:

Videoboodschap Fierstra NVvR
Marc Fierstra richt zich in een videoboodschap tot de leden van de NVvR.

Er moet compensatie komen voor de werkdruk en overuren, reeds bestaande onkostenvergoedingen moeten onaangeroerd blijven en de opgetreden inflatie moet reëel gecompenseerd worden. Dat zijn de drie ononderhandelbare eisen waaraan minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind (D66) moet voldoen om te voorkomen dat de Rechtspraak en het OM het werk zullen neerleggen.

Radiostilte

Net als begin februari sprak NVvR-voorzitter Marc Fierstra, tevens raadsheer in de Hoge Raad, de leden toe in een videoboodschap. Toen bracht hij het nieuws dat hij “na vijftig radiostille dagen” was uitgenodigd voor een gesprek met de minister. Maar de voorstellen vanaf de zijde van rechters en officieren zijn volgens Fierstra telkenmale aan dovemansoren gericht. “De reactie liet zich samenvatten in njet, niks, noppes, nada.” In december werden de cao-besprekingen stopgezet.

Karavaan

Eind januari werd een vierkoppig Landelijk Actiecomité in het leven geroepen om het verzet te coördineren; 17 februari had de “cao-karavaan”, zoals Fierstra de reeks informatiebijeenkomsten door heel het land noemt, zijn laatste bijeenkomst in Utrecht. En nu moet er beweging komen. “Leden van de rechterlijke macht trekken overal in het land een lijn in het zand. Tot hier en niet verder”, luiden de ferme woorden van Fierstra tegen de leden. Men is bereid te staken – “hoewel u daar buikpijn van krijgt”.

Ultimatum

Als Weerwind niet vóór vrijdag 10 maart, 10.00 uur toezegt aan de eisen tegemoet te komen, zij hij gewaarschuwd voor werkonderbrekingen voor kortere of langere duur of “acties van welke aard dan ook”, schrijft de NVvR in haar brief aan de verantwoordelijke bewindsman. Daarbij zal zo veel mogelijk gewaarborgd worden dat de openbare orde en veiligheid niet in het geding komen – al is niet uit te sluiten dat de overheid, werkorganisaties én burgers en bedrijven schade of hinder zullen ondervinden.

Aan NRC heeft het ministerie van Justitie en Veiligheid laten weten begrip te hebben voor de zorgen en de brief zorgvuldig te zullen bestuderen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven