NVvR: procedure rond benoeming rechtbankbestuurders ‘onrustig’

De Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak zegt vanuit de gerechten ‘uiteenlopende geluiden’ te ontvangen over informatieverschaffing rondom benoemingen van gerechtsbestuurders. ‘De procedure rondom bestuursbenoemingen blijft voor onrust zorgen’, aldus de Raad.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
NVvR- procedure rond benoeming rechtbankbestuurders onrustig
Beeld: Gerd Altmann/Pixabay

Kern van de onrust is hoeveel invloed ‘gewone’ rechters (en raadsheren) in een rechtbank (hof) hebben op de benoeming van een bestuurslid van dat gerecht. Volgens de Raad wordt in sommige gerechten vastgehouden aan de vraagstelling van de Raad voor de rechtspraak: dat behelst de voor- of tegenstem op het voorstel van de Raad om enkele aanpassingen te doen voor een ‘tussenstap’ wat betreft de benoemingsprocedures. In andere gerechten wordt het ‘bredere gesprek’ over meer invloed van rechters gevoerd. De ledenraad van de NVvR heeft hierover op 18 november opnieuw gesproken.

‘Breder gesprek’

De NVvR raadt alle rechters en raadsheren aan om in de komende gerechtsvergadering naast het concrete voorstel van het Raad voor de rechtspraak óók het bredere gesprek over invloed aan te kaarten. De vereniging van rechters en officieren van justitie wil graag zien dat zij meer zeggenschap willen (en krijgen) over bestuursbenoemingen. Kan dit volgens het gerechtsbestuur niet, dan wil de NVvR dat graag van zijn haar leden horen.

Tussenstap

De NVvR blijft bij haar standpunt dat de – door het Raad voorgestelde – aanpassingen een stap in de goede richting zijn, maar een te kleine stap. De vereniging zegt begrip te hebben voor de opstelling van de bestuurders om voortvarend met bestuursbenoemingen om te gaan. “Echter, de aanpassingen zijn naar de mening van de NVvR niet meer dan een tussenstap naar een procedure met meer zeggenschap voor rechters over benoeming van hun bestuurders. Dat is een gesprek dat tussen rechters onderling gevoerd moet worden. Ook zal het geagendeerd blijven aan de bestuurlijke tafels.”

Handreiking

De NVvR heeft de afgelopen week al een tweede handreiking gedaan aan de Raad, met de suggestie om twee rechters/raadsheren toe te voegen aan de commissie die bestuurders voordraagt. Daarmee wordt de procedure in essentie niet gewijzigd, maar wordt de zeggenschap van rechters wel vergroot.

Tegenlicht

De NVvR wijst rechters op de eerder verspreide NVvR-procedure en de notitie van kritische rechters van Tegenlicht – die meer invloed willen op het bestuur: beide documenten kunnen volgens de NVvR worden benut bij de voorbereiding op gerechtsvergaderingen die nog worden gehouden.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top