NVvR wil niet meer macht voor RvdR

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Beeld: Mohamed Hassan/Pixabay

De Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVvR) is tegen het verlies van zeggenschap van rechters. Ook meer macht voor de Raad voor de rechtspraak wijst zij af. De Raad wil meer te zeggen krijgen over in welk gerecht welke rechter werkt: door met rechters te ‘schuiven’ zouden knelpunten beter kunnen worden aangepakt.

Daar wil de NVvR niets van weten, en roept haar leden op vragen en opmerkingen in te sturen (info@nvvr.org). Na het zomerreces zal de NVvR met een reactie komen (die overigens al was gepland) op de bevindingen van de visitatiecommissie en de reactie daarop van de Raad. De NVvR wil daarbij graag gebruik van de inzichten van rechters.

Op 18 juli stuurde de Raad voor de rechtspraak een brief aan minister Dekker voor Rechtsbescherming. In deze brief reageert de Raad op de bevindingen van de visitatiecommissie Goede rechtspraak, sterke rechtsstaat. Dat leidde tot de publicatie Rechtbanken verliezen zeggenschap in NRC Handelsblad (29 juli) en een dag later tot een commentaar in die krant. Dat moet bij rechters wel tot vragen hebben geleid, aldus de NVvR, die zij nu wil inventariseren.

Kern is de zogenoemde ‘grensoverstijgende personeelsplanning’, een manier om doorlooptijden te versnellen. Ofwel: rechters (tijdelijk) overplaatsen naar een ander gerecht waar tekorten zijn. Dat gebeurt al, maar op vrijwillige basis. Die vrijwilligheid lijkt nu te sneuvelen.

Onlangs heeft de NVvR de minister geadviseerd over de Wet flexibilisering zaaksverdeling waarnaar de Raad verwijst. De NVvR heeft onder andere gewezen op het belang dat de afstand tussen burger en het gerecht waar hij/zij terecht moet niet te groot mag worden.

De NVvR onderschrijft dat innovaties nodig zijn om de Rechtspraak bij de tijd te brengen en doorlooptijden te verkorten. Maar daarvoor zijn om te beginnen voldoende financiële middelen nodig. De NVvR maakt zich al lange tijd ernstige zorgen over de werkdruk. Duidelijke afspraken over middelen en mensen zijn noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de onafhankelijkheid van de Rechtspraak blijft gegarandeerd.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top