Rvdr: meer zeggenschap bij herverdeling rechters

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Beeld: Gerd Altmann/Pixabay

Konden tot nu toe rechtbanken zelf – op basis van vrijwilligheid – rechters naar andere rechtbanken schuiven, om daar knelpunten aan te pakken, vanaf 2020 krijgt de Raad voor de rechtspraak daar meer over te zeggen. Daardoor is de macht van de Raad weer verder gegroeid over de organisatie van de gerechten.

De Raad voor de rechtspraak spreekt van ‘strategische personeelsplanning’, die nodig is nu sommige rechtbanken te maken hebben met grote werkvoorraden, achterstanden en een tekort aan rechters. Tot nu toe maakten rechtbanken daar onderling afspraken over: wie gaat tijdelijk waar aan de slag. Vanaf 2020 wordt die strategische personeelsplanning gecoördineerd door de Raad voor de rechtspraak en kunnen overplaatsingen worden afgedwongen. Dat blijkt uit een brief van Henk Naves, voorzitter van de Raad aan minister Dekker voor Rechtsbescherming. De brief is in handen van NRC. In die brief schrijft Haves dat de huidige bestuursvorm ‘niet effectief’ en ‘complex’ is.

Op dit moment hebben gerechtsbesturen nog het nodige te zeggen over hun eigen rechtbanken. De rechters, verenigd onder de naam ‘Tegenlicht’, wil dat graag zo houden en zelfs meer invloed op hun bestuur houden. Met zijn brief lijkt Naves het tegenovergestelde te willen bereiken: meer zeggenschap over de gerechten. Dat is nodig, aldus Naves in zijn brief, want nu is het onduidelijk wie precies waarover gaat, bijvoorbeeld bij informatievoorziening. Dat maakt besluitvorming ‘ingewikkeld en tijdrovend’. Nu de Commissie Visitatie Gerechten in maart 2019 oordeelde dat er van alles mis is bij de gerechten (modernisering en digitalisering die niet van de grond komen, een gebrek aan professionals en een gebrek aan geld), grijpt Naves in door meer macht naar zich toe te trekken. Tegelijk vraagt hij in zijn brief extra geld van de minister.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top