Juridisch nieuws

NVvR zet gevolgen Miljoenennota 2020 op een rij

Foto: Pexels

Het public affairs-bureau Van Oort & Van Oort zocht in opdracht van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak uit wat de Miljoenennota precies betekent voor de rechtspraak en het Openbaar Ministerie.

Voor de NVvR is de Miljoenennota 2020 niet per se slecht nieuws. De daling van de subsidie wordt niet doorgezet: de subsidie voor de vakbond van rechters en officieren van justitie blijft ongewijzigd ten opzichte van 2018. Toen kreeg de NVvR 455.000 euro subsidie van het ministerie van Veiligheid en Justitie. In 2016 was dat nog 867.000 euro.

De Raad van State krijgt er een potje bij voor één specifiek doel. Er wordt 2,4 miljoen euro overgeboekt vanaf de begroting van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties naar de begroting van de Raad van State voor de afschaffing van dubbelbenoemingen.

De Rechtspraak kampt met een structureel tekort door de autonome terugloop van het aantal zaken en het uitblijven van baten van het inmiddels stopgezette digitaliseringsprogramma Kwaliteit en Innovatie (KEI). Op deze post is in 2019 een verhoging te zien van € 50 miljoen, in 2020 van € 60,7 miljoen, in 2021 € 57,8 miljoen, in 2022 € 52,8 miljoen en in 2023 € 47,8 miljoen.

Tot slot de rechtsbijstand. De meevallers over 2019 tot en met 2021 worden ingezet om ingeboekte besparingen vanaf 2022 te compenseren. Deze besparingen gaan niet door vanwege het aanhouden van het Wetsvoorstel duurzaam stelsel rechtsbijstand.

Lees hier wat de andere gevolgen zijn van de Miljoenennota voor de rechtspraak.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures