Dat blijkt uit cijfers die het OM zelf openbaar maakte, vooruitlopend op het jaaroverzicht criminele geldstromen 2023, dat in het voorjaar verschijnt. Na een beslagopbrengst van 246 miljoen euro in 2022, werkte het OM voor 2023 met een doelstelling van ruim 281 miljoen euro. Het uiteindelijke resultaat overtreft die verwachtingen ruimschoots.
Initiatieven
Het OM lanceerde de afgelopen tijd in samenwerking met ketenpartners diverse initiatieven om het in beslag nemen van crimineel geld en bezit eenvoudiger en doeltreffender te maken. Zo werd samen met de FIOD het Digitaal Platform Afpakken in het leven geroepen, een platform met hulpmiddelen voor het in beslag nemen van crimineel vermogen. Er kwam tevens een app: de Afpakapp.
Interventie
Het totaalbedrag van 363,5 miljoen euro is voor bijna de helft te danken aan één enkele interventie waarbij een zogeheten mixing-dienst is ontmanteld. Met deze dienst, Sinbad geheten, waren criminelen in staat om ontvreemde Bitcoin-tegoeden te vermengen met legale tegoeden aan cryptovaluta en zodoende wit te wassen. Geschat wordt dat meer dan de helft van al het vermogen dat Sinbad verwerkte, bestond uit illegale geldstromen. Sinbad is eind november door de FIOD offline gehaald.
Herbestemmen
Voor in beslag genomen vermogen en bezittingen wordt steeds vaker een maatschappelijk waardevolle herbestemming gezocht. Zo zijn in beslag genomen slaapzakken van drugsuithalers in de Rotterdamse haven overhandigd aan daklozenopvangcentra. Een afgepakt Schiedams pand fungeert inmiddels als leer- en werkplaats voor kansarme jongeren. Het OM blijft ondertussen zoeken naar nieuwe manieren om in beslag genomen vermogen en bezittingen maatschappelijk te herbestemmen.