‘OM gaat verzoeken tot gijzeling beter onderbouwen’

Delen:

Ivo OpsteltenHet Openbaar Ministerie (OM) gaat zorgen voor een betere onderbouwing van de verzoeken tot gijzeling tegen mensen die nog boetes moeten betalen. Die belofte deed minister Opstelten van Veiligheid en Justitie woensdag tijdens de Vaste Kamercommissie van Veiligheid en Justitie. Vorige week werd bekend dat kantonrechters zich grote zorgen maken over het sterk gestegen aantal verzoeken tot gijzeling. In 2012 behandelden rechters ruim 1.200 verzoeken tot gijzeling. In 2013 gebeurde dat ongeveer 37.000 keer.

Ook Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, uitte zijn zorgen over deze forse toename in het Algemeen Dagblad vorige week. Hij stelde dat kantonrechter steeds vaker zien dat het OM gijzeling vraagt van mensen die volgens hen écht niet kunnen betalen.

“Het is evident dat onredelijke situaties moeten worden voorkomen”, zei de minister in antwoord op Kamervragen van de SP, de VVD en de ChristenUnie.

Volgens de minister moet de inzet van dwangmiddelen bij de inning van boetes zoveel mogelijk worden vermeden door bijvoorbeeld betalingsregelingen aan te bieden. In opdracht van de minister gaan het OM en het Centraal Justitieel Incasso Bureau hier onderzoek naar doen. Medio 2014 zullen de resultaten middels een brief aan de Tweede Kamer bekend worden gemaakt.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven