OM krijgt gelijk met klacht over publicaties in Vrij Nederland

Delen:

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft terecht geklaagd over twee publicaties in Vrij Nederland (VN), zo blijkt maandag uit een uitspraak van de Raad voor de Journalistiek. Het gaat om stukken waarin VN-journalisten Marian Husken en Harry Lensink de integriteit van individuele officieren van justitie en van het OM in twijfel trekken.

In VN van 15 augustus, met de kop ‘Sjoemelen loont’ stond bijvoorbeeld onder meer: “Uit onderzoek van Vrij Nederland blijkt dat officieren van justitie steeds vaker willens en wetens fouten maken. Zonder dat er sancties volgen.” Een zaak tegen een vermeende mensensmokkelaar waarin de rechtbank het OM een harde tik op de vingers gaf, omschreven Husken en Lensink als ‘Weer mis’ en ‘het zoveelste hoofdstuk in de strijd tussen het blunderende OM en de advocaten’. De journalisten stelden ook dat blunderende aanklagers niet gestraft worden door hun werkgever.

Volgens de Raad voor de Journalistiek hebben de verslaggevers onvoldoende onderscheid gemaakt tussen de feiten en omstandigheden in uitspraken van rechtbanken en gerechtshoven en hun eigen mening. Verder hebben ze de uitspraken in hun eigen woorden vertaald omwille van de leesbaarheid. Begrijpelijk, vindt de raad, maar daarbij hadden ze moeten voorkomen dat er een andere lading aan de feiten werd gegeven.

De raad heeft de klacht van het OM gegrond verklaard omdat Husken en Lensink volgens de raad grenzen hebben overschreden en nagelaten hebben wederhoor toe te passen bij het OM. De raad verzoekt VN zijn beslissing helemaal of samengevat in het blad te publiceren. (Bron: ANP)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven