OM zet intensieve aanpak criminele geldstromen voort

Het Openbaar Ministerie zal het verstevigde beleid inzake criminele geldstromen continueren zoals het dat in 2021 heeft gevoerd. Vorig jaar is met succes ingezet op een hardere aanpak, kennisontwikkeling en geïntensiveerde samenwerking.

Delen:

Depositphotos_467334656_S-5998d7cc
foto: Depositphotos

Dat laat het OM weten, op basis van cijfers. Zo is de hoeveelheid witwasonderzoeken gestegen van 4.354 naar 5.820, en is er ter waarde van 368 miljoen euro beslag gelegd, ten opzichte van 258 miljoen in 2019.

Naast het detecteren van drugs en wapens, zoekt justitie in toenemende mate naar op onverklaarbare wijze gegenereerd vermogen van criminelen. “Een toename van dergelijke witwasonderzoeken frustreert criminele activiteiten op een zeer efficiënte manier”, aldus het OM.

Crypto in de lift

De hoogste incasso vorig jaar, 180 miljoen euro, werd onderschept in een transactie met een Nederlandse grootbank. Een andere grote vangst hield verband met een overtreding van de Wet op de kansspelen. De Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) nam daarbij een bedrag van 100 miljoen in beslag.

Opvallend is de opmars van cryptovaluta als crimineel vermogensobject. Van 1,1 miljoen in 2019 en 8,3 miljoen in 2020, liep het afgenomen cryptobedrag vorig jaar op naar 34,6 miljoen euro.

Samenwerking

OM, Politie, bijzondere opsporingsdiensten zoals de FIOD en de banken werken steeds beter samen. Een belangrijke rol daarin speelt de Financial Intelligence Unit (FIU), het meldpunt voor ongebruikelijke geldtransacties. De FIU ontving een groot aantal ongebruikelijke transacties van instellingen zoals banken en accountants, die meldplichtig zijn op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). In maar liefst zestig procent van de door de FIOD afgedane zaken is gebruikgemaakt van door de FIU verstrekte verdachte transacties.

Al met al kijkt het OM positief terug op het afgelopen jaar. In 2022 zal de focus liggen op digitale geldstromen, efficiëntere informatiedeling tussen de opsporingsdiensten, versnelde afhandeling van opsporingsonderzoeken en internationale samenwerking.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven