‘Omzet incassowerkzaamheden zal gaan afnemen’

Delen:

Mark Hafkamp

Alles gaat anders bij Hafkamp Gerechtsdeurwaarders (onder meer gevestigd in Venlo). Om dit in goede banen te leiden, werkt algemeen directeur Mark Hafkamp juist meer op kantoor en minder van huis uit.

Als gerechtsdeurwaarder heb ik persoonlijk contact met de klant-debiteur hoog in het vaandel staan. Het is immers de taak van de gerechtsdeurwaarder om bij de uitvoering van ambtshandelingen er voor te zorgen dat stukken in de juiste handen worden gesteld en dat waar mogelijk advies wordt gegeven over de te ondernemen acties. Dit contactmoment aan de voordeur is van essentieel belang voor het welslagen van het incassoproces. Normaal hebben onze gerechtsdeurwaarders de instructie om – bij geen gehoor – ook nog een tweede maal op de bel te drukken of een bescheiden klop op het raam te geven. Nu wordt nu het dringende advies gegeven om persoonlijk contact te vermijden.

Corona werpt plotseling een ongewenste barrière op tussen de gerechtsdeurwaarder en de klant-debiteur. En waar ik intern stuur op oplossen in plaats van uitvoeren worden de mogelijkheden daartoe ineens drastisch beperkt. Onze balies zijn gesloten voor contante betalingen en onze spreekkamers gaan op slot voor klant-debiteuren en opdrachtgevers.

Afgelopen maandag werden enkel nog de termijngebonden exploten uitgereden en voerden wij intensief overleg over de annulering van de gedwongen huisuitzettingen en afsluitroutes die reeds gepland stonden. Een deel van ons ambtelijke korps werd verzocht om deze week alvast een aantal vrije dagen op te maken. Met een terugval van duizenden exploten per maand en enkele honderden huisbezoeken in het verschiet is een aanvraag voor werktijdverkorting voor gerechtsdeurwaarders al in overweging genomen.

Inmiddels heeft een groot deel van de beroepsgroep gekozen voor een werkwijze waarbij exploten aan particulieren in een gesloten envelop worden achtergelaten in de brievenbus. Daarbij wordt aansluiting gezocht bij artikel 47 Wetboek van Rechtsvordering: de gerechtsdeurwaarder maakt melding van het feit dat hij geen afschrift heeft kunnen of mogen laten vanwege de door de overheid afgekondigde maatregelen in verband met het coronavirus. Huisbezoeken in het kader van ontruim- en afsluitpreventie worden niet meer uitgevoerd. De eerste routes worden weer gereden en de werkwijze is erg onwennig voor de gerechtsdeurwaarders.

Waar op ambtelijk gebied de zaken nu nog enigszins doorlopen, begint de behandeling van dossiers wel al te stagneren. Opdrachtgevers vragen om de behandeling van zaken op te schorten en uitermate terughoudend te zijn bij het leggen van beslagen. Natuurlijk geven wij gevolg aan die instructies. Covid-19 heeft overigens al een plek veroverd in het duizend-en-één-smoezenboek van debiteuren. Naar verwachting zal de omzet uit incassowerkzaamheden de komende periode gaan afnemen.

Mijn prioriteit gaat thans echter uit naar beperking van risico op besmetting. Afdelingen zijn uitgedund en werkplekken zijn verder uit elkaar geplaatst. Binnen kantoor staat zoveel mogelijk deuren open, zodat we zo weinig mogelijk klinken hoeven aan te raken. Medewerkers mogen niet meer reizen tussen onze vestigingen in Amsterdam, Bergen op Zoom en Venlo. Overleg tussen de vestigingen doen we via Skype en we proberen versneld gebruik te gaan maken van MS Teams. Alle externe afspraken zijn voor de komende drie weken geannuleerd, daar zaten een aantal zeer interessante en langverwachte afspraken bij die nu op de lange baan zijn geschoven. Sales ligt op zijn gat helaas.

Momenteel wordt geïnvesteerd in extra thuiswerkplekken om meer medewerkers in staat te stellen om vanuit huis te werken. Waar ik normaal gesproken heel veel onderweg ben en regelmatig thuis werk, ben ik nu voor het eerst sinds maanden de hele week op kantoor. In de huidige situatie vind ik het juist belangrijk om dat zo te doen. Om positief af te sluiten: ik heb al drie dagen niet meer hoeven te tanken. ????

Bekijk alle afleveringen van de (hopelijk zeer tijdelijke) rubriek Coronarecht.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven