Onderwijs in de lockdown, onderwijsrecht gaat gewoon door

De onderwijssector moest een grote slag maken sinds de lockdown, voor onderwijsadvocaat Nicole Niessen (Boels Zanders Advocaten) vielen de veranderingen mee. Zoveel thuiswerken was wel nieuw, en dat waren ook de juridische vragen over online surveilleren. “Als ik thuis mijn yogamatje uitrolde, was ik er echt even uit.”

Delen:

Nicole Niessen

“De veranderingen in het werken zijn voor mij als onderwijsrechtadvocaat minder ingrijpend geweest dan voor de sector zelf. Vanwege de coronamaatregelen moesten onderwijsinstellingen, van primair tot hoger en wetenschappelijk onderwijs, plotsklaps overschakelen op online onderwijs. Ik vind het bewonderenswaardig hoe snel zij daarin zijn geslaagd.

Online onderwijs dichtbij

Als moeder van twee tienerdochters kon ik van dichtbij zien hoe die omschakeling ging. Per week werden de mogelijkheden van online onderwijs uitgebreid. Mijn dochters vonden het best: niet meer haasten ‘s ochtends en direct vanuit bed aan de slag. Aankleden en ontbijten deden ze later wel. Dat veranderde toen ze werden verplicht hun camera aan te zetten zodat de docent kon zien of iedereen daadwerkelijk bij de les was. Ik zag wel duidelijke verschillen tussen de twee. De oudste zou niet meer terug willen naar hoe het vóór corona was. Maar de jongste vond het lastig om haar dagen goed in te delen. Zij kwam overdag niet goed op gang en ging vervolgens tot ‘s avonds laat door om alles af te maken.

Nieuwe werkroutine

Mijn kantoor, Boels Zanders Advocaten, heeft drie vestigingen: in Eindhoven, Venlo en Maastricht. De Eindhovense vestiging, waar ik werk, kreeg net als iedereen in Brabant een week eerder met de lockdown te maken. De stad maakte ineens een spookachtige indruk. Gelukkig werkten we al veel online en was de overgang van kantoor naar thuis makkelijk te maken. Het werk heeft daar geen hinder van gehad. Het gemis van kantoor zat hem vooral in je collega’s niet zien en het vinden van een nieuwe werkroutine met de hele familie in huis. Ik was gewend om een paar dagen per week op de fiets naar kantoor te gaan. Om dit gemis aan beweging en buitenlucht te compenseren zijn mijn man en ik iedere avond gaan wandelen. Verder heb ik veel plezier gehad van de onlinelessen van mijn yogaschool. Als ik thuis mijn matje uitrolde was ik er echt even uit.

Coronadesk met Q&A

Aanvankelijk werden er buiten personele zorgen weinig specifieke coronavragen gesteld vanuit het onderwijsveld. Voor vragen omtrent eindexamens, bijvoorbeeld, was er gelijk ondersteuning van het ministerie van OCW en de eigen sectorraden. Ook hadden wij als kantoor snel een coronadesk opgezet met een Q&A, onder meer over onderwijs, waar relevante informatie makkelijk te vinden is. Wij merkten dat er over proctoring (online surveilleren) veel vragen kwamen toen tentamens werden afgenomen. Een heel nieuwe situatie voor onderwijsinstellingen en het luistert vanwege de privacy heel nauw om dit juridisch goed te regelen. Verder ging voor het onderwijsveld het werk gewoon door en is ook mijn werk door de coronamaatregelen inhoudelijk niet drastisch gewijzigd.

Duurzaam

We zien nu dat zaken die aan het begin van de lockdown ad hoc zijn geregeld, zoals (gedeeltelijk) online onderwijs, niet meer zullen verdwijnen en dus duurzaam worden ingebed. Daarover houden wij op 16 september a.s. een webinar met de titel Uitdagingen in onderwijsinnovatie. Hoewel wij intussen weer mondjesmaat naar kantoor mogen gaan, vinden we het dan nog te vroeg om een fysieke bijeenkomst voor veel mensen te organiseren. Ik vind het mooi dat we er kennelijk goed in slagen om op de coronasituatie flexibel in te spelen, zowel in het onderwijs als in de advocatuur.”

Bekijk alle afleveringen van de rubriek Coronarecht.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven