Onderzoek antisemitismebeschuldigingen vakgroep Cliteur van start

Geert Corstens, oud-president van de Hoge Raad, leidt de commissie die onderzoek doet naar de beschuldigingen van antisemitisme binnen de afdeling van de Leidse rechtenfaculteit waaraan hoogleraar Paul Cliteur verbonden is. Het onderzoek moet in januari klaar zijn.

Delen:

Onderzoek antisemitismebeschuldigingen vakgroep Cliteur van start
Kamerlingh Onnes gebouw, in gebruik bij de Leidse rechtenfaculteit (foto: Chris van Houts)

Vorige week kondigde de Universiteit Leiden al aan een commissie in te stellen die moet gaan onderzoeken of beschuldigingen van antisemitisme binnen de afdeling Encyclopedie van de rechtswetenschap gegrond zijn. Cliteur, die sinds 2004 aan deze afdeling is verbonden, was tot 24 november naast zijn hoogleraarschap Eerste Kamerlid voor Forum voor Democratie. Hij ligt sinds de recente perikelen binnen FvD onder vuur, omdat hij onvoldoende afstand zou hebben genomen van antisemitische geluiden binnen de partij. Cliteur wordt gezien als de intellectuele mentor van FvD-oprichter Thierry Baudet, die bij hem promoveerde.

Onrust

De beschuldigingen van antisemitisme en de afhandeling daarvan bij de afdeling Encyclopedie hebben tot veel onrust op de Leidse universiteit geleid. Het college van bestuur wil daarom laten onderzoeken of de berichten op waarheid berusten.
De externe onderzoekscommissie bestaat behalve uit Corstens uit oud-Tweede Kamerlid Angelien Eijsink (PvdA) en oud-notaris Marnix Aarts (Houthoff). De commissie is inmiddels gestart met haar werkzaamheden. Zij zal onder andere spreken met (oud-) promovendi en (oud-) medewerkers van de faculteit. Het is de bedoeling dat het onderzoek in januari klaar is.

Conservatief bolwerk

De afdeling Encyclopedie van de rechtswetenschap geldt al jaren als een conservatief bolwerk binnen de Leidse rechtenfaculteit; naast Cliteur zijn Afshin Ellian en Andreas Kinneging er hoogleraar. Baudet promoveerde er in 2012 op zijn proefschrift De aanval op de natiestaat. Ook het twee weken geleden bij Forum voor Democratie opgestapte kandidaat-Kamerlid Eva Vlaardingerbroek volgde een master aan deze afdeling.

Cliteur zelf wijst de beschuldigingen van de hand en zei ervan overtuigd te zijn dat het onderzoek niets aan het licht zal brengen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven