Onderzoek naar antisemitisme rechtenfaculteit Leiden

De Universiteit Leiden laat onderzoek doen naar beschuldigingen van antisemitisme op de afdeling van de rechtenfaculteit waar Forum voor Democratie-prominent Paul Cliteur hoogleraar is. Dat heeft de universiteit maandag bekendgemaakt. Paul Cliteur, net opgestapt als senator van Forum voor Democratie (FvD), ligt binnen de Universiteit Leiden onder vuur omdat hij weigert afstand te nemen van voorman Thierry Baudet, die racistische en antisemitische uitspraken zou hebben gedaan.

Delen:

Cliteur onder vuur wegens steun aan Baudet
Foto: Pixabay

Stolker laat een externe onderzoekscommissie samenstellen die de beschuldigingen moet onderzoeken. Ook wordt onderzocht hoe binnen de afdeling is omgegaan met de beschuldigingen. De universiteit noemt de afdeling Encyclopedie van de Rechtswetenschap niet bij naam, maar het moet wel om die afdeling gaan, want Cliteur heeft daar de leiding. Stolker liet in een tweet eerder weten: “Het verwijt van een patroon van antisemitisme rond FvD is uiterst zorgelijk en raakt daarmee ook Paul Cliteur. Antisemitisme en racisme, en ook het daarvan niet-afstand nemen, zijn totaal maar dan ook totaal onaanvaardbaar.”

Afgelopen weekend ontstond ophef over interviews van Cliteur, onder meer in dagblad Trouw en universiteitsblad Mare, waarin hij zei dat hij nog steeds achter Baudet staat. “Zo lang ik het zelf niet heb gehoord, vind ik er niets van,” aldus Cliteur in Mare over de uitlatingen die worden toegeschreven aan Baudet. Hem wordt onder meer verweten zich tijdens een etentje met kandidaat-Kamerleden racistisch en antisemitisch te hebben uitgelaten.

Verlichtingswaarden

Cliteur heeft in een verklaring op LinkedIn laten weten dat in zijn wereldbeeld “geen plaats is voor nazisme, fascisme, racisme, vreemdelingenhaat, antisemitisme, discriminatie of anderszins verwerpelijke opvattingen.” In de verklaring, waarin hij zichzelf opvoert in de derde persoon, zegt hij ook: “Vanzelfsprekend onderschrijft Cliteur niet de kwalijke uitspraken in berichten die opduiken in appgroepen van jongeren of die sommigen menen te hebben gehoord van Baudet in private situaties. Cliteur is, zoals bekend, een voorstander van verlichtingswaarden en de democratische rechtsstaat, zoals blijkt uit zijn werk van de afgelopen 35 jaar. Daarin is geen verandering gekomen.”

Hij stelt dat iedereen moet worden aangesproken op ideeën die hij zelf zegt te hebben. “Niet op wat anderen aan een persoon willen toeschrijven.” Wat betreft zijn eigen ideeën verwijst hij naar zijn boeken, zijn toespraken in de Eerste Kamer en andere officiële uitingen.

Cleveringa

De kwestie zorgt op social media voor veel ophef. Op LinkedIn veegt hoogleraar Wouter Veraart (Vrije Universiteit) de Universiteit Leiden de mantel uit, met een verwijzing naar de Leidse hoogleraar Cleveringa die tachtig jaar geleden zijn beroemde protestrede uitsprak tegen het ontslag van zijn collega-hoogleraar Meijers en tegen antisemitisme en racisme: “Vandaag is ook de dag dat de Leidse hoogleraar Cliteur zich in Trouw solidair verklaart met zijn voormalig promovendus Baudet en met zijn ideologische lijn en elk verwijt van (veelvuldig aangetoond) racisme en antisemitisme binnen zijn partij FvD systematisch bagatelliseert en ontkent. Wat griezelig. Wat een blamage voor de Leidse rechtenfaculteit.”

Zijn collega-hoogleraar Rob van Gestel (Universiteit Tilburg) meent: “Wat mij meer tegenvalt is dat er vanuit Cliteurs collega-wetenschappers zo weinig tegenstand is gekomen.”

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven