Onderzoek: bedrijfsjuristen vinden contracten onnodig complex

Commerciële contracten zijn in de loop der tijd steeds dikker en ingewikkelder geworden. Bedrijfsjuristen zouden dat graag anders zien, zo blijkt uit onderzoek van advocaat Marcel Ruygvoorn, die vandaag wordt geïnstalleerd als bijzonder hoogleraar Nationaal en internationaal commercieel contracteren aan de Universiteit Utrecht.

Delen:

Depositphotos_621142160_S-stapel papieren
foto: Depositphotos

Wat vroeger op de achterkant van een spreekwoordelijk bierviltje kon worden geregeld, vereist tegenwoordig vaak een duimendik contract. Marcel Ruygvoorn, partner bij Van Benthem & Keulen, houdt zich al bijna dertig jaar bezig met het contractenrecht. Hij onderzocht wat bedrijfsjuristen vinden van die alsmaar uitdijende contracten. De resultaten presenteert hij tijdens zijn oratie, die als titel heeft ‘Less is more; voldoet ons contractenrecht nog?’

Simpeler contracten

Het bedrijfsleven is niet blij met de ontwikkeling naar steeds dikkere contracten, zo komt naar voren uit een enquête die Ruygvoorn hield onder een representatieve groep van bijna 300 bedrijfsjuristen en general counsels bij nationale en internationale bedrijven. 85 procent van hen vindt dat contracten tegenwoordig onnodig complex zijn. Onder bedrijfsjuristen leeft breed de wens om te werken met kortere, simpeler contracten: ruim 65 procent van de geënquêteerden gaf door minstens een 7 te geven (op een schaal van 0 tot 10) aan daar behoefte aan te hebben. Maar liefst 42 procent vulde een 10 in, wat geïnterpreteerd kan worden als een volmondig ‘ja’.

Risico’s uitsluiten

Er zijn verschillende redenen aan te wijzen waarom commerciële contracten de laatste jaren steeds uitvoeriger en juridisch ingewikkelder zijn geworden. De belangrijkste daarvan zijn volgens Ruygvoorn Angelsaksische invloeden, toegenomen wet- en regelgeving, de wens van commerciële afdelingen om alle potentiële risico’s zoveel mogelijk bij de wederpartij te leggen (in combinatie met de toegenomen claimcultuur) en de toegenomen onzekerheid bij de uitkomst van juridische procedures wanneer het bijvoorbeeld aankomt op uitleg van contracten. Het maakt dat het opstellen, beoordelen en uitonderhandelen van contracten steeds meer tijd in beslag neemt, en daardoor tot hogere kosten leidt.

Niet dichttimmeren

Ruygvoorn doet in zijn oratie een aantal aanbevelingen voor de praktijk. De belangrijkste daarvan is dat wat hem betreft een contract niet helemaal dichtgetimmerd hoeft te worden. Omdat de wet meer regelt dan contractspartijen vaak denken, is het genoeg om alleen de belangrijkste zaken in een contract op te nemen.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven