Onderzoek integriteitsschendingen OM vertraagd

Delen:

Beeld: Pixabay

De commissie-Fokkens, die onderzoek doet naar mogelijke integriteitsschendingen binnen het OM, zal haar rapport niet deze maand presenteren. In een brief aan de Tweede Kamer laat minister Grapperhaus weten dat de geplande datum niet zal worden gehaald.

Het rommelt al een tijdje in de hoogste geledingen van het OM. Vorige week werd bekend dat hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen (parket Den Haag) opstapt. Hij wordt raadsheer in Den Bosch. Hoofdofficier Jet Hoogendijk (parket Utrecht) vertrekt ook, om rechter in Amsterdam te worden. Eerder deze maand verliet Kitty Nooy het OM, waar ze sinds 2010 portefeuillehouder integriteit was. In het afgelopen half jaar zijn in totaal vijf hoofdofficieren vertrokken, zoals die van het parket Zeeland-West-Brabant. Daar stapte hoofdofficier Charles van de Voort op, nadat bekend werd dat het werkklimaat was verziekt.

In mei gaf het College van procureurs-generaal de opdracht tot een onafhankelijk onderzoek naar mogelijke integriteitsschendingen binnen het OM. Dit onderzoek wordt geleid door Jan Watse Fokkens, oud-PG bij de Hoge Raad. De commissie-Fokkens streefde ernaar om het onderzoek eind oktober te hebben afgerond.

Grapperhaus laat aan de Tweede Kamer weten dat deze streefdatum niet wordt gehaald. Reden is dat er recent ‘nieuwe stukken’ ter beschikking van de commissie waren gesteld en dat er nieuwe meldingen waren binnengekomen – meldingen die overigens geen nieuwe onderwerpen betreffen. Wel heeft de commissie-Fokkens extra tijd nodig voor het voeren en verslagleggen van extra gesprekken op basis van deze meldingen.

De commissie verwacht dat het onderzoek naar integriteitsschendingen naar verwachting aan het einde van dit jaar zal worden afgerond.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven