Juridisch nieuws

Parketleiding Zeeland-West-Brabant stapt op na uitslag onderzoek integriteitsbureau

Top parket stapt op
Foto: Depositphotos

De hoofdofficier van het parket Zeeland-West-Brabant, Charles van der Voort, legt per 15 november zijn functie neer. Volgens het Openbaar Ministerie (OM), dat het aftreden van Van der Voort bekendmaakte, wil hij het parket de ruimte bieden voor een nieuwe start met een verbeterd werkklimaat.

Ook de plaatsvervangend hoofdofficier en de directeur bedrijfsvoering treden voor het einde van het jaar terug. Dan kan het parket met een nieuwe leiding verder, aldus het OM. De medewerkers van het parket en andere medewerkers van het OM zijn op 16 oktober hiervan op de hoogte gesteld.

Na aanhoudende signalen en geluiden over de werksfeer en gebrek aan transparantie, besloot het College van procureurs-generaal in juli om het Bureau Integriteit Openbaar Ministerie (BIOM) een onderzoek te laten uitvoeren naar de cultuur binnen het parket Zeeland-West-Brabant. Volgens een publicatie in het NRC heerste bij het personeel vooral veel onbegrip over de lankmoedige behandeling van officier van justitie Lucas van Delft. Die werd in 2015 geschorst nadat hij een bedreiging aan zijn adres in scène had gezet, en niet strafrechtelijk vervolgd.

KWARTIERMAKER

Het BIOM-onderzoek is onlangs afgerond. De resultaten bevestigden de signalen en geluiden, zegt het OM. Nadat die resultaten zijn besproken met het College van procureurs-generaal en de parketleiding, heeft het College per direct een kwartiermaker aangesteld. Die gaat verkennen wat nodig is om te komen tot een beter werkklimaat. Ook stelt het College spoedig een tijdelijk waarnemend hoofdofficier aan. De werving voor een nieuwe parketleiding zal zorgvuldig gebeuren en dat zal dus enige tijd in beslag nemen.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures

Winkelmand