Onderzoek naar strengere eisen aan landsadvocaat Pels Rijcken

Demissionair minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) laat onderzoeken of meer eisen kunnen worden gesteld aan het kantoor van de landsadvocaat, Pels Rijcken. Dat blijkt uit antwoorden op Kamervragen.

Delen:

Depositphotos_471083174_s-2019-e9422206
beeld: Depositphotos

Pels Rijcken raakte begin dit jaar in opspraak toen bleek dat notaris en voormalig bestuursvoorzitter Frank Oranje jarenlang voor miljoenen had gefraudeerd. Hij had vanuit stichtingen via ‘derdengeldenrekeningen’ zo’n tien miljoen euro naar privérekeningen gesluisd. Vooralsnog is onbekend waar het geld is gebleven; Oranje maakte in november een eind aan zijn leven.

Passende eisen

SP-Kamerleden Michiel van Nispen en Renske Leijten vroegen zich af of de overheid wel zaken kan blijven doen met Pels Rijcken zolang de onderste steen in deze zaak niet boven is. Grapperhaus antwoordt dat er geen aanwijzingen zijn dat de betrouwbaarheid van de dienstverlening van de landsadvocaat op dit moment en in de voorzienbare toekomst niet voldoende gewaarborgd is.
Wel meldt hij dat hij onderzoek laat doen naar de vraag “wat passende eisen en verantwoordelijkheidsverplichtingen zijn op het gebied van de praktijkuitoefening” die de Staat kan stellen aan (het kantoor van) de landsadvocaat. “Wij hechten eraan ons hierop aan de hand van extern deskundigenonderzoek te beraden, ongeacht de uitkomsten van de diverse onderzoeken naar de feiten en omstandigheden van de specifieke casus”, aldus de minister.

Het onderzoek wordt gedaan door de hoogleraren Tom Ottervanger (Universiteit Leiden) en Bob Hoogenboom (Nyenrode). Ottervanger is gespecialiseerd in mededingingsrecht, Hoogenboom in forensische bedrijfskunde. Hun advies moet voor 1 september klaar zijn.

Verschillende onderzoeken

Er lopen ook verschillende andere onderzoeken; onder meer notaristoezichthouder BFT en de deken van de Haagse Orde van Advocaten bekijken de zaak. Pels Rijcken zelf heeft Deloitte ingeschakeld als extern onderzoeker en scherpte de interne beheersmaatregelen aan in overleg met Deloitte.
Het onderzoek dat het Openbaar Ministerie deed naar de zaak is na de zelfmoord van Oranje op een laag pitje komen te staan.

Strengere controles

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) kondigde afgelopen week naar aanleiding van de fraudezaak bij Pels Rijcken aan dat notarissen zullen worden onderworpen aan strengere controles.

Praten over zelfdoding kan bij de landelijke hulplijn 113 Zelfmoordpreventie. Telefoon 0800-0113 of www.113.nl.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven