Onderzoek naar taken Openbaar Ministerie op gebied van getuigenbescherming

Procureur-generaal bij de Hoge Raad Edwin Bleichrodt gaat onderzoeken in hoeverre het Openbaar Ministerie bij de uitoefening van zijn taak de wettelijke voorschriften op het gebied van de bescherming van getuigen uitvoert.

Delen:

Bleichrodt-8
foto: Geert Snoeijer

Een van de taken van de procureur-generaal bij de Hoge Raad betreft het toezicht op het OM. Toen Edwin Bleichrodt onlangs voor het nieuwste nummer van Mr. werd geïnterviewd, zei hij al zich te oriënteren “op de vraag of er na het OVV-onderzoek aanleiding is een onderzoek te doen naar de uitvoering van taken door het OM, bijvoorbeeld op het terrein van getuigenbescherming.”
Bleichrodt doelde op het rapport Bewaken en beveiligen, Lessen uit drie beveiligingssituaties van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, waarin de aanloop naar de moorden op misdaadjournalist Peter R. de Vries, advocaat Derk Wiersum en Reduan, de broer van kroongetuige Nabil B., werd onderzocht. Een van de conclusies was dat het OM heeft gefaald bij hun beveiliging.

Verschillende soorten getuigen

Nu gaat de PG dus daadwerkelijk kijken hoe het OM zijn taken op het gebied van getuigenbescherming uitvoert. Het onderzoek richt zich niet op individuele zaken, maar heeft een algemeen karakter. Verschillende categorieën getuigen zullen worden bekeken, zoals bedreigde getuigen, afgeschermde getuigen en kroongetuigen of getuigen die uit vrees voor represailles en/of traceerbaarheid (deels) anoniem verklaringen afleggen. De zorgplicht van het OM voor de bescherming van getuigen strekt zich uit tot al deze groepen.

Nieuwe wetgeving

Minister Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) heeft, mede als uitvloeisel van het OVV-rapport, aangekondigd nadere wet- en regelgeving voor te bereiden op het terrein van getuigenbescherming. Bij de opzet en planning van zijn toezichtonderzoek zal de PG met dit wetgevingstraject en met andere aangekondigde verbeterplannen rekening houden.

Verkennende gesprekken

De PG zal zijn onderzoek beginnen met verkennende gesprekken. Aan de hand van de uitkomsten van deze gesprekken neemt hij verdere beslissingen over het tijdpad, de reikwijdte van het onderzoek, de verlangde bijstand van het OM en de te verstrekken informatie.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven