Ook dieren ervaren soms dagelijks de gevolgen van corona

Het coronavirus treft niet alleen mensen – ook dieren. Dáár zat de bron en veel dieren ervaren dagelijks de gevolgen van de COVID-pandemie. Dierenrechtjurist Robyn Pees, inhoudelijk medewerker van de Stichting Dier&Recht en de Stichting Varkens in Nood, blikt terug op de gevolgen van de coronacrisis voor dieren. En hoopt dat dit alles voor hen goed zal uitpakken.

Delen:

Robyn Pees

“Op 16 maart besloten wij met het team over te schakelen op thuiswerken. Hoewel het werk grotendeels hetzelfde bleef – ook vóór de crisis zat ik vooral achter m’n computer en verliep veel communicatie per mail en telefoon – ervoer ik de afwezigheid van mijn collega’s als een groot gemis. We zijn een klein en hecht team en lopen regelmatig bij elkaar binnen voor overleg. Gelukkig kwamen we langs digitale weg een heel eind met elkaar.

Nieuwe dierenwelzijnsproblemen

Onze stichting richt zich op een breed spectrum van dierenwelzijnskwesties. Dat maakt dat we op uiteenlopende manieren werden (en worden) geconfronteerd met de effecten van de crisis. De ontwikkelingen in China volgden we al voordat het virus Nederland bereikte: een virusuitbraak die is terug te leiden naar een markt waar wilde dieren worden geslacht en verhandeld, raakt immers aan ons werk.

Door de maatregelen tegen de verspreiding van het virus ontstonden er ook nieuwe dierenwelzijnsproblemen. De controles aan de grenzen veroorzaakten lange files waar diertransporten in strandden – soms met fatale gevolgen voor de dieren. Doordat de vraag van de horeca naar vlees wegviel en slachthuizen sloten vanwege de vele besmettingen onder slachthuispersoneel, raakten de stallen overvol. De naleving van dierenwelzijnsregels – en controle hierop door handhavende instanties – kwam al gauw in het geding in de chaos. We moesten er snel op inspringen. Daarnaast werden we overstelpt met bezorgde vragen over de gevolgen voor de betrokken dieren.

Verband veehouderij en COVID-19

Vanaf het begin van de crisis kwamen er veel vragen op ons af over het verband tussen de intensieve veehouderij en COVID-19. Als we dit soort pandemieën in de toekomst willen voorkomen, zullen we onze omgang met dieren inderdaad grondig moeten herzien. Veel mensen spraken de hoop uit dat deze crisis een omslagpunt zal zijn.

Huisdieren

Nogal wat huisdiereigenaren namen contact met ons op omdat ze vreesden dat hun hond of kat corona zou oplopen, of dat zijzelf door hun huisdier zouden worden besmet. De behoefte aan een maatje tijdens het gedwongen thuiszitten leidde bovendien tot een ongekend hoge aanschaf van huisdieren, en helaas ook tot overhaaste aankopen. We krijgen veel rechtsbijstandsverzoeken van mensen die een hond hebben aangeschaft die kort na aankoop een (erfelijke) aandoening blijkt te hebben. Misstanden als illegale hondenhandel en inteelt onder rashonden komen door deze situatie fel in de schijnwerpers te staan.

Uitstel van geplande campagnes

Een aantal campagnes moesten we uitstellen doordat evenementen werden afgelast, de horeca stillag en rechtbanken waren gesloten. De zitting van 9 april in een rechtszaak tegen de Staat – waarmee we een eind willen maken aan het houden van vleeskalveren op harde houten en betonnen roostervloeren – werd uitgesteld. Gelukkig stemde de rechtbank Den Haag in met een schriftelijke afhandeling, waardoor we het vonnis nu al op 29 juli kunnen verwachten.

Wennen aan het nieuwe normaal

Langzaam wennen we aan een nieuw ‘normaal’. Sinds juni werken we weer een deel van de tijd op kantoor. We hebben een schema opgesteld waarbij collega’s elkaar afwisselen. Zo kunnen we op ruime afstand van elkaar werken, veelal in aparte kamers. Bij werkoverleg hanteren we de anderhalve meter afstand. Het vraagt flexibiliteit, maar daar hebben we genoeg van in huis!

Nog steeds komen er veel crisisgerelateerde vragen op ons af, en zijn we alert op nieuwe misstanden als gevolg van de crisis. COVID-19 stelt de status quo ter discussie… We hopen dat er iets goeds voor de dieren uit zal voortkomen.”

Bekijk alle afleveringen van de rubriek Coronarecht.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven