Ook familierechtadvocaten gaan staken

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Specialisatievereniging voor familierechtadvocaten vFas roept haar leden op om in eerste twee weken van januari 2020 ‘verhinderd’ te zijn om zittingen bij te wonen. Zij tonen zich daarmee solidair met de ‘piketstaking’ van de strafrechtadvocaten.

De nood is hoog, aldus vFas-bestuurslid Saskia Braun. “Door de bezuinigingsmaatregelen van minister Dekker is de toegang tot de rechter niet langer gewaarborgd. Ondanks overleg en ondanks protest van allerlei kanten luistert hij niet, vandaar dat we op deze manier proberen de druk op te voeren.”

Kaalslag

Uit het rapport van de commissie-Van der Meer uit 2017 bleek al dat juist de gefinancierde rechtshulp in het familierecht onder druk staat en dat hier de kaalslag onder sociaal advocaten het grootst is. Naast bezuinigingen hebben familierechtadvocaten ook te maken met experimenten die de minister wil laten doen op dit gebied. Braun: “In de visie van de minister zijn familierechtadvocaten overbodig. Volgens hem kunnen mensen hun zaken heel goed zelf, of zich  door niet-academisch geschoolden of verzekeraars laten bijstaan. Terwijl je in de praktijk merkt dat het vaak mis gaat als er geen specialisten bij een zaak betrokken zijn. Als je kijkt naar bijvoorbeeld scheidingen, zie je dat niet alleen in gecompliceerde vechtscheidingen, maar ook in overlegscheidingen een hoop mis kan gaan.”

Doorlooptijden

De bezuinigingen en het geëxperimenteer tezamen bracht de vFas tot het besluit haar leden op te roepen tot actie. De oproep met als kop ‘Minister Dekker: De maat is vol!’ verscheen ook in het FD. Braun: “We hebben onze leden gevraagd om zoveel mogelijk aan te geven dat ze verhinderd zijn om zittingen bij te wonen in de eerste twee weken van 2020. De doorlooptijden bij rechtbanken zijn al lang, en zullen hierdoor nog langer worden. Maar we moeten iets doen om duidelijk te maken dat het ons ernst is.”

Boeren

Braun vindt het vervelend dat er mensen zijn die nadeel van de actie zullen ondervinden doordat hun zaak in die periode niet wordt behandeld. “Maar net als bij de acties van de boeren van vorige week: helaas zijn er altijd mensen die de dupe worden. Overigens moet iedere advocaat zelf zijn afweging maken: als hij een zaak behandelt die echt geen uitstel verdraagt, moet hij die toch doen. Er zijn tenslotte ook kinderen bij zaken van onze leden betrokken.”

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top