Ook nu moet de huur gewoon worden betaald

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Bas Altena
Bas Altena

De strijd tegen het coronavirus leidt tot vele beperkingen van het openbare leven. Ook Bas Altena, advocaat-stagiair vastgoed bij De Haan Advocaten & Notarissen in Leeuwarden, moest in het begin zijn draai zien te vinden. In zijn blog gaat hij in op onder andere de huurrechtelijke gevolgen van de coronacrisis.

“Na de eerste maatregelen (geen handen meer schudden) volgden er strengere en werd thuiswerken de nieuwe standaard. Dat heb ik één week – samen met mijn vriendin – gedaan. Hoewel onze thuiswerkfaciliteiten van kantoor uitstekend op orde zijn – ik verbaasde mij erover hoe snel en soepel alles werkt – zit er voor mijn gevoel toch een groot verschil tussen het werken op kantoor of vanuit huis. Het direct kunnen naslaan van diverse (hand)boeken en Tekst & Commentaar werkt toch gemakkelijker, net als de luxe van een zit-sta bureau en twee monitoren. Na een week thuiswerken ben ik toch weer afgezonderd op kantoor gaan zitten. Naar alle waarschijnlijkheid is dat zowel mijn productiviteit en die van mijn vriendin ten goede gekomen.

Huurprijs

Het zal niemand zijn ontgaan dat ‘Covid-19 helpdesks’ en ‘corona-units’ als paddenstoelen uit de grond zijn geschoten. Bij mijn kantoor is dat niet anders en maar goed ook. De stroom met vragen van (ver)huurders, zoals of de huurprijs nog (volledig) moet worden betaald, is inmiddels op gang gekomen. Vlak na de verplichte sluiting van alle eet- en drinkgelegenheden was ik betrokken bij het schrijven van een blog en een nieuwsbrief om onze relaties te informeren over de juridische gevolgen van het coronavirus op de wederzijdse verplichtingen van (ver)huurders.

Spoedwet

Daarna volgden de ontwikkelingen elkaar snel op. Op 24 maart 2020 werd bekend dat vastgoedeigenaren en winkeliers simpel gezegd een adempauze zijn overeengekomen, om deze moeilijke situatie enigszins samen het hoofd te bieden. Op 26 maart 2020 werd bekend dat woningcorporaties tijdens de coronacrisis in beginsel geen uithuiszettingen zullen doen en kondigde minister Van Veldhoven een spoedwet aan die het mogelijk moet maken dat huurovereenkomsten met een looptijd korter dan twee of vijf jaar bij respectievelijk zelfstandige- en onzelfstandige woonruimte, tijdelijk kunnen worden verlengd. Onderdeel van het dagelijkse werk is geworden, nog meer dan eerst, de actualiteiten bijhouden en hierop inspelen.

Huurbetalingsverplichting

De meest gestelde vraag is of de huurprijs nu nog (volledig) moet worden betaald. Gezien de sluitingen en de daardoor teruglopende inkomsten is dat niet verwonderlijk. Het korte antwoord op deze vraag: in beginsel wel. Simpel gezegd ontslaat de huidige situatie huurders niet van hun huurbetalingsverplichting. Verhuurders krijgen echter te maken met huurders die mededelen tot nader order helemaal geen huur meer te zullen betalen. Vanuit het oogpunt van een huurder is zo’n standpunt natuurlijk begrijpelijk.

Wat het een lastige en ingewikkelde situatie maakt, is dat iedereen (nog) zoekende is naar een juiste modus om deze problematiek het hoofd te bieden. Op voorhand is niet te voorspellen welke de juiste zal zijn (als die er al is). Er is immers nog geen kantonrechter die zich over deze vraag heeft uitgelaten. Wat ook van belang is, is dat de ene (ver)huurder de andere niet is en situaties daarom van geval tot geval verschillen. Vooralsnog is mijn ervaring dat beide partijen in principe welwillend ten opzichte van elkaar staan om een passende oplossing te vinden, omdat zij allebei begrijpen dat de andere partij niet de veroorzaker is van het probleem en beiden in hetzelfde schuitje zitten.

Ontspannen

Na inspanning komt ontspanning, maar hoe ziet dat er nu uit? Net als velen ging ik in het weekend ook borrelen, dineren, naar de bioscoop, winkelen, de stad in en uit met vrienden enzovoorts. Nu dat (tijdelijk) niet meer kan vul ik mijn ontspanning anders in. Zo heb ik met mijn vriendin afgelopen weekenden veel en ver gewandeld. Komend weekend gaan wij, in ieder geval de eerste etappe – 22 van de totale 283 kilometer – van het Elfstedenpad wandelen, iets wat ik anders waarschijnlijk nooit zou hebben ondernomen.”

Bekijk alle afleveringen van de (hopelijk zeer tijdelijke) rubriek Coronarecht.

Lees meer over:

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top