Ook rechtbank Noord-Holland krijgt videorechter

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Foto: Pixabay

De rechtbank Noord-Nederland had er al een, nu krijgt ook de rechtbank Noord-Holland een videorechter. Rechtszaken waarbij één partij tegenover de rechter staat, kunnen met videorechters op locaties in de hele provincie worden behandeld.

Een videorechter werkt gewoon vanuit de rechtbank en ziet op een scherm voor zich de persoon die een zaak heeft aangespannen. Die zit op een locatie waar deze mogelijkheid wordt aangeboden, zoals op een gemeentehuis. Vaak betreft het zaken op het gebied van bewindvoering en schuldhulpverlening. Dergelijke zittingen duren niet lang, maar betrokkenen zijn wel lang onderweg naar de rechtbank.

Tegen NH Nieuws noemt rechtbankpresident Eveline de Greeve Texel als voorbeeld. “Eilandbewoners hoeven dan niet meer naar de rechtbank in Alkmaar voor die paar minuutjes tegenover de rechter. Gemeenten zijn er enthousiast over en je zou kunnen denken dat er ruimte komt in gemeentehuizen waar inwoners terecht kunnen voor een zitting bij de videorechter. In vijf minuten ben je erin en er weer uit.” Ook de geplande vernieuwde rechtbank in Zaandam zal zich kunnen gaan lenen voor onder meer dit doel.

In november 2016 startte de Rechtbank Noord-Nederland met de videorechter met de behandeling van bewindzaken. Dat geschiedt in samenwerking met de gemeente Emmen. Betrokkenen gaan met hun bewindvoerder naar het gemeentehuis van Emmen, waar zij via een videoverbinding contact leggen met een rechter en zo hun zaak bijwonen. De zaak wordt in een aparte kamer op het gemeentehuis behandeld. Dit bespaart reistijd en reiskosten.

De videorechter is in het leven geroepen nadat de rechtbanklocatie Emmen werd gesloten. De ‘Emmense’ zaken worden nu in Assen behandeld. De proef zou tot 1 juni 2018 duren, maar omdat betrokkenen en hun bewindvoerders er zo enthousiast over zijn, is de proef met een half jaar verlengd. De verwachting is dat de videorechter na die verlenging als structurele dienst kan worden aangeboden.

De proef in Noord-Nederland diende als inspiratie voor Noord-Holland. Volgens De Greeve vinden burgers dit systeem ‘heel comfortabel’. Als het goed werkt, wil de rechtbank Noord-Holland op steeds meer plekken gaan werken met deze nieuwe vorm van rechtspraak.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten.

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top