Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep in verschoningsrechtzaak tegen Stibbe

Het Openbaar Ministerie stelt hoger beroep in tegen een deel van de uitspraak in het onlangs door Stibbe gewonnen kort geding over schending van het verschoningsrecht. Ook wordt gewerkt aan het actualiseren van de aanwijzing waarin de werkwijze van het OM op dit gebied wordt beschreven.

Delen:

Depositphotos_212395254_S-f1bc0191
beeld; Depositphotos

Het Openbaar Ministerie en advocatenkantoor Stibbe liggen al jaren met elkaar in de clinch over het schenden van het verschoningsrecht. In een strafzaak waarin Stibbe rechtsbijstand verleent aan vermogensbeheerder Box Consultants, lazen het OM en de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst meer dan drieduizend mails tussen Stibbe-advocaten van Stibbe en hun cliënt. Dit leidde tot verschillende civiele en strafrechtelijke procedures.

Kort geding

In het kort geding van 22 maart oordeelde de rechtbank Oost-Brabant dat het OM en de FIOD het verschoningsrecht van Stibbe door het ten onrechte lezen van de mails herhaaldelijk hebben geschonden. Deze schending levert een onrechtmatige overheidsdaad van de Staat op.
De kortgedingrechter verbood het het OM en FIOD om in het vervolg communicatie in te zien tussen Stibbe en cliënten, tenzij hiervoor toestemming is verkregen van de advocaat of de rechter.

Hoger beroep

Het OM − dat zegt te betreuren dat het het verschoningsrecht in de zaak tegen Box Consultants onvoldoende heeft gewaarborgd − gaat in hoger beroep tegen een deel van de uitspraak. Dit ten behoeve “van de rechtspraktijk en de rechtsvorming”.
In het vonnis is bepaald dat het OM, als het ten tijde van het vorderen van e-mails weet heeft van de betrokkenheid van een advocaat, de serviceprovider vooraf moet vragen om e-mailboxen van verdachten te ontdoen van correspondentie met die advocaat. Het OM ziet op dit punt juridische bezwaren en voorziet praktische uitvoeringsproblemen. Daarnaast werpt het vonnis enkele vragen op over de in bepaalde situaties te volgen procedures bij de (straf)rechter, waarover het OM graag meer helderheid wil.

Aanwijzing

Het OM is bezig met het actualiseren van de aanwijzing waarin zijn werkwijze op het gebied van geheimhoudersinformatie staat beschreven. Daarbij zal ook worden overlegd met de Nederlandse Orde van Advocaten en de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten.
De aanwijzing zal een openbare status krijgen en op de website van het OM worden gepubliceerd. Tot het moment van publicatie is voorlopig beleid geformuleerd naar aanleiding van de uitspraak in kort geding. Dit voorlopige beleid is terug te vinden via deze link.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven