Openbaar Ministerie wil met private partijen ransomware gaan bestrijden

Het Openbaar Ministerie heeft met meerdere partijen, ook private, een convenant ondertekend om ransomwareaanvallen te bestrijden. Doel: Nederland onaantrekkelijk maken voor ransomwarecriminelen.

Delen:

Openbaar Ministerie wil met private partijen ransomware gaan bestrijden - Mr. online
Beeld: Depositphotos

Het convenant ‘Melissa’ is ondertekend door het OM, de politie, het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), Cyberveilig Nederland en diverse private partijen waaronder advocatenkantoor Kennedy Van der Laan en adviesbureau Deloitte. Bedoeling is dat deze partijen op structurele basis informatie met elkaar uitwisselen en actuele ontwikkelingen frequenter delen en bespreken. In het convenant zijn de juridische, organisatorische en technische afspraken van dit samenwerkingsverband vastgelegd. De samenwerking is in 2021 al gestart en leidde eerder tot succesvolle operaties als Deadbolt, Genesis Market en recentelijk operatie Qakbot. Ook zijn er op tactisch gebied resultaten behaald zoals het maken en delen van statistieken over bijvoorbeeld ransomwareaanvallen, gepubliceerde whitepapers Exfiltratie v3.0 en Ransomware en best practices.

Identiteitsdiefstal

Ransomware is gijzelsoftware waarmee cybercriminelen de gegevens van personen of organisaties versleutelen, zodat ze niet meer toegankelijk zijn. Ook wordt er vaak gevoelige informatie gestolen. Pas na betaling van losgeld (‘ransom’) krijgt men weer toegang tot de gegevens. Ransomwareaanvallen kunnen de maatschappij ontwrichten: bedrijven worden platgelegd, ziekenhuizen kunnen geen zorg meer verlenen, belangrijke persoonsgegevens worden gestolen van gemeenten of andere organisaties. Deze gestolen data kunnen worden verkocht of gebruikt voor andere vormen van (cyber)criminaliteit, zoals identiteitsdiefstal. Bovendien kan de nationale veiligheid in gevaar komen als vitale systemen (drinkwater, elektriciteit, internet, betalingsverkeer) uitvallen. Het convenant is het startpunt om de operationele samenwerking tussen de publiek-private partijen op structurele basis verder uit te bouwen.

Lees hier meer over ‘Melissa’.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven