Oplichters troggelen geld af op telefoonnummer rechtbank

De Rechtspraak krijgt steeds meer last van criminelen die officiële telefoonnummers van gerechten misbruiken om mensen geld afhandig te maken. Nu ook de Rotterdamse rechtbank. Dit zogeheten ‘spoofing’ kostte Nederlanders afgelopen jaar al tegen de twee miljoen euro, maar waarschijnlijk nog veel meer.

Delen:

Depositphotos_589477590_S-44bf171c
foto: Depositphotos

Spoofing (‘nabootsen’/‘namaken’) is een wijze van oplichting per telefoon waarbij gebruik wordt gemaakt van een bestaand telefoonnummer van een organisatie. Slachtoffers zien dit nummer in beeld en kunnen denken dat ze te maken hebben met een medewerker hiervan. De modus operandi is vaak dat het slachtoffer eerst een bandje krijgt te horen, waarop later een echte persoon aan de lijn komt met ‘instructies’. Spoofing geschiedt ook via sms- of WhatsApp-berichten, e-mail en websites.

Vervolging afkopen

Vorig jaar bleek dat de Hoge Raad het flink te verduren had van spoofing. Burgers werden gebeld met de mededeling dat zij onderdeel waren van een onderzoek en dat zij vervolging konden afkopen door geld over te maken.

Volgens de NOS is sinds september in Nederland voor zeker 1,7 miljoen euro schade geleden door spoofing. In werkelijkheid ligt dit bedrag waarschijnlijk nog veel hoger, aangezien het gebaseerd is op de klachten die zijn binnengekomen bij de Fraudehelpdesk. Veel van de meldingen die daar binnenkomen, gaan over telefoontjes uit naam van het (neppe) ‘ministry of justice’. Mensen wordt wijsgemaakt dat hun burgerservicenummer opduikt in een drugszaak, maar dat ze zichzelf kunnen vrijpleiten en hun geld veiligstellen. Dat zien ze uiteraard nooit meer terug.

Telefoonnummer onzichtbaar

Nu meldt ook de Rotterdamse rechtbank op Twitter dat haar nummer ten prooi is gevallen aan deze vorm van criminaliteit: “Let op: oplichters misbruiken de naam en het algemene 088-telefoonnummer van rechtbank Rotterdam. Daarom hebben we ons 088-nummer onzichtbaar gemaakt bij uitgaande gesprekken. We blijven bereikbaar via het 088-telefoonnummer.”

Een woordvoerder vertelt dat het onzichtbaar maken van het nummer bij eigen uitgaande gesprekken een poging is om mensen te behoeden voor oplichting. Maar of het bijdraagt aan de aanpak van spoofing, is lastig in te schatten: het is een vrij ongrijpbaar probleem. Voorlichting is, zoals in zovele gevallen, van groot belang. De Rechtspraak heeft inmiddels een informatiepagina in de lucht over het onderwerp.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven