Orde vraagt Kamer om blokkade bezuiniging rechtsbijstand

ordelogo_kleur.gifDe Nederlandse Orde van Advocaten heeft de Tweede Kamer per brief verzocht om af te zien van de door het kabinet voorgenomen bezuinigingen op de gefinancierde rechtsbijstand. Volgens de Orde zagen de bezuinigingen, 25 miljoen in 2008 en 50 miljoen in de jaren daarna, aan de poten van het thans bestaande, evenwichtige stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand.

De voorgestelde maatregelen gaan vooral ten koste van de vergoedingen voor door advocaten verleende rechtshulp. ‘Als op deze nu al krappe vergoeding nog verder wordt beknibbeld, vreest de Orde dat veel advocaten geen rechtsbijstand op toevoegingsbasis meer kunnen verlenen. Dan ontstaat er een tekort aan deelnemende advocaten en een nieuwe leemte in de rechtshulp,’ aldus de Orde.

Volgens de Orde is het beter om structurele maatregelen te nemen, waardoor de burger minder vaak een beroep hoeft te doen op rechtsbijstand. Daarbij kan worden gedacht aan het kritisch toetsen van nieuwe regelgeving op juridische vervolgkosten (bijvoorbeeld de vele rechtszaken als gevolg van de herkeuringen in de WAO) en minder nieuwe strafbaarstellingen.

De Kamer overlegt op woensdag 7 november over de voornemens van het kabinet. De Orde hoopt dat de Kamer zal ingrijpen, zodat de toegang tot het recht voor minder draagkrachtigen niet in gevaar komt.

{mosgoogle}

{mosmodule module=Laatste nieuws}

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven