Orde vraagt Kamer om blokkade bezuiniging rechtsbijstand

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

ordelogo_kleur.gifDe Nederlandse Orde van Advocaten heeft de Tweede Kamer per brief verzocht om af te zien van de door het kabinet voorgenomen bezuinigingen op de gefinancierde rechtsbijstand. Volgens de Orde zagen de bezuinigingen, 25 miljoen in 2008 en 50 miljoen in de jaren daarna, aan de poten van het thans bestaande, evenwichtige stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand.

De voorgestelde maatregelen gaan vooral ten koste van de vergoedingen voor door advocaten verleende rechtshulp. ‘Als op deze nu al krappe vergoeding nog verder wordt beknibbeld, vreest de Orde dat veel advocaten geen rechtsbijstand op toevoegingsbasis meer kunnen verlenen. Dan ontstaat er een tekort aan deelnemende advocaten en een nieuwe leemte in de rechtshulp,’ aldus de Orde.

Volgens de Orde is het beter om structurele maatregelen te nemen, waardoor de burger minder vaak een beroep hoeft te doen op rechtsbijstand. Daarbij kan worden gedacht aan het kritisch toetsen van nieuwe regelgeving op juridische vervolgkosten (bijvoorbeeld de vele rechtszaken als gevolg van de herkeuringen in de WAO) en minder nieuwe strafbaarstellingen.

De Kamer overlegt op woensdag 7 november over de voornemens van het kabinet. De Orde hoopt dat de Kamer zal ingrijpen, zodat de toegang tot het recht voor minder draagkrachtigen niet in gevaar komt.

{mosgoogle}

{mosmodule module=Laatste nieuws}

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top