Orde zoekt vertrouwensadvocaten die collega’s ondersteunen bij ondermijning

De Nederlandse Orde van Advocaten is op zoek naar een handvol ‘vertrouwensadvocaten’, die een aanspreekpunt zijn voor advocaten die druk voelen vanuit de ondermijnende criminaliteit.

Delen:

Orde zoekt vertrouwensadvocaten die collega’s ondersteunen bij ondermijning - Mr. online
Foto: Depositphotos

Dit jaar start de Nederlandse Orde van Advocaten met de pilot Vertrouwensadvocaat. Zij gaan een aanspreekpunt vormen voor advocaten die problemen ondervinden door criminelen die druk uitoefenen op de ‘legale’ bovenwereld. Met deze vermenging ontstaat het risico op ondermijning, waardoor de onafhankelijkheid van advocaten die hierbij betrokken dreigen te worden, onder druk komt te staan. De Orde is op zoek naar advocaten die de rol van vertrouwensadvocaat op zich kunnen nemen.

Luisterend oor

Een vertrouwensadvocaat biedt een luisterend oor en adviseert de advocaat hoe te handelen, eventueel met ondersteuning van derden. Collega-advocaten kunnen anoniem en op vertrouwelijke basis hun waarnemingen rondom ondermijnende activiteiten met de vertrouwensadvocaat delen. Alles wat wordt gedeeld, is en blijft strikt vertrouwelijk. De vertrouwensadvocaat denkt mee over mogelijke vervolgstappen en verwijst advocaten desgewenst naar tweedelijnsvoorzieningen, zoals aanvullende psychosociale ondersteuning of advisering over verdere mogelijke vervolgstappen voor advocaten die te maken krijgen met ondermijning.

Ondersteuning

De pilot start met vijf à zes advocaten die tijdens kantooruren beschikbaar willen zijn voor vragen van collega-advocaten. Voorafgaand aan de pilot krijgen zij een opleiding psychosociale ondersteuning. De Orde hoopt vertrouwensadvocaten te vinden uit verschillende rechtsgebieden en verspreid over het land. Advocaten die met de vertrouwensadvocaat willen spreken, kunnen zelf kiezen wie zij benaderen. Het tijdbeslag voor de vertrouwensadvocaat is afhankelijk van het aantal meldingen. Dat kan de Orde nu niet inschatten. Een vertrouwensadvocaat moet ‘evenwichtig, sociaal en communicatief’ zijn, en ‘uitstekende’ gespreks- en luistervaardigheden hebben. Kandidaten moeten minimaal tien jaar advocaat zijn. Reageren op deze functie kan tot 15 maart 2023.

Weerbaarheid

De pilot is gestart vanuit de Taskforce Bescherming tegen ondermijning. Hieronder vallen meerdere initiatieven om advocaten weerbaarder te maken, zoals weerbaarheidstrainingen, de objectscan van het kantoor, het noodnummer en de noodknop (voor advocaten die te maken hebben met bedreiging).

Lees hier de vacature.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven