Oud-minister versterkt proefprocessenfonds voor vrouwenrechten

Liliane Ploumen, voorheen minister en PvdA-partijleider, gaat aan de slag als senior adviseur bij Bureau Clara Wichmann, de stichting die zich met rechtszaken inzet voor de positie van vrouwen in de samenleving.

Delen:

Depositphotos_103133736_S-978cea85
beeld: Depositphotos

De organisatie, die tot enkele jaren geleden bekendstond onder de naam Stichting Proefprocessenfonds Clara Wichmann, strijdt voor vrouwenrechten door het financieren en voeren van juridische procedures. Zo wordt op het moment gewerkt aan de ‘siliconenzaak’ tegen farmaceut Allergan, wiens borstimplantaten lymfeklierkankerverwekkend waren en inmiddels zijn verboden.

SGP

Het grootste succes ging ten koste van de SGP, omdat de orthodoxchristelijke politieke partij vrouwen ervan weerhield zich namens haar verkiesbaar te stellen. Het juridisch aanknooppunt was de subsidie die de partij ontving van de Staat, die in strijd zou zijn met het VN-Vrouwenverdrag. De Hoge Raad en daarna ook het Europees Hof voor de Rechten van de Mens gingen hierin mee.

SheDecides

Ploumens profiel lijkt goed aan te sluiten op Bureau Clara Wichmann. Ze afficheert zichzelf als feminist en zette zich als minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking in het kabinet-Rutte II in voor vrouwenrechten.

Tijdens dat ministerschap was ze onder meer de initiator van SheDecides, een wereldwijd samenwerkingsverband dat zich hardmaakte voor verstrekking van anticonceptiemiddelen in ontwikkelingslanden, nadat Donald Trump de stekker trok uit verscheidene internationale programma’s op dit gebied.

Juridisch kader

“Ik wil bijdragen aan de versterking, bescherming en verbreiding van vrouwenrechten en mensenrechten vanuit een juridisch kader”, zegt Ploumen over de nieuwe functie. Ze wil haar ervaring en expertise inzetten voor adviezen over strategische rechtszaken voor de toegankelijkheid van het recht en handhaving van de (internationale) rechtsorde.

PvdA-leider

Tot april van dit jaar was de sociaaldemocrate politiek leider van de Partij van de Arbeid en fractievoorzitter in de Kamer, sinds zij kort voor de verkiezingen van maart 2021 insprong toen Lodewijk Asscher opstapte vanwege zijn rol als minister in de Toeslagenaffaire. Met Ploumen als lijsttrekker wist de partij niet uit een historisch electoraal dal te kruipen: de ooit zo grote PvdA behield negen zetels in de Tweede Kamer. Ploumen nam afscheid omdat ze naar eigen zeggen “niet goed genoeg” was.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven