Oud-rechter Westenberg moet advocaat 1,4 miljoen betalen

Delen:

Foto: Depositphotos

Oud-rechter Hans Westenberg moet de Rotterdamse advocaat Hugo Smit ruim 1,4 miljoen euro plus rente schadevergoeding betalen. Dat besliste het hof Den Bosch dinsdag 21 januari in een langlopend conflict tussen de twee juristen. Eerder oordeelde het hof al dat zowel Westenberg als de Raad voor de rechtspraak Smit onterecht hadden beschuldigd en hem daardoor in zijn eer en goede naam hebben aangetast.

Smit en Westenberg hebben sinds 2004 een conflict. In dat jaar publiceerde Micha Kat zijn boek Topadvocatuur. In de keuken van de civiele rechtspraktijk. Daarin vertelde Smit in een interview dat Westenberg in een rechtszaak over een conflict over bouwgrond rond Schiphol (de Chipshol-zaak) uitvoerig met advocaten had gebeld, onder wie Smit. Dat is voor rechters verboden. Westenberg eiste rectificatie en startte een procedure tegen Smit, journalist en uitgever, maar trok die weer in. Daarop spande Smit zelf een rechtszaak aan tegen de inmiddels oud-rechter en de Raad voor de rechtspraak die Westenberg steunde, omdat hij door hen in zijn goede naam en in zijn werk als advocaat zou zijn geschaad. Met succes.

Onterecht beschuldigd

Het hof oordeelde dat Westenberg inderdaad met de advocaat had gebeld. Door een procedure tegen Smit te beginnen, had Westenberg onrechtmatig gehandeld tegenover de advocaat, aldus het hof. Beide partijen kregen de kans om met elkaar een regeling te treffen, wat mislukte.

Na een oordeel van de Hoge Raad, die de beslissing van het hof bevestigde, stapte Smit opnieuw naar de rechter om de schadevergoeding vast te laten stellen. Hij vorderde een vergoeding van al zijn gemaakte proceskosten, ook die van de door Westenberg gestarte maar weer ingetrokken procedure, waarbij ook over de proceskosten een regeling was getroffen.

Leugenaar

Het hof oordeelt nu dat Smit de proceskosten van die procedure niet vergoed krijgt. Wel moet Westenberg de kosten vergoeden die Smit maakte in de daarop door hem zelf gestarte procedure. Daarnaast moet Westenberg hem een vergoeding voor reputatieschade betalen, omdat hij hem in zijn eer en goede naam heeft geschaad door hem als een leugenaar weg te zetten, wat volgens het hof des te ernstiger is nu Westenberg dit als rechter deed. Ook de Staat moet in de buidel tasten en Smit 5.000 euro schadevergoeding betalen. De Raad voor de rechtspraak liet al weten dit te gaan doen.

Inkomensschade

Volgens het hof heeft Smit verder voldoende aannemelijk gemaakt dat hij na Westenbergs beschuldiging niet langer bij het advocatenkantoor kon blijven werken waar hij senior partner was. Hij startte daarna een eigen kantoor, maar ging er gemiddeld 150.000 euro per jaar op achteruit, zo schat het hof in. En dat ruim zevenenhalf jaar lang. Dit maakt dat de advocaat volgens het hof recht heeft op een vergoeding van 1,15 miljoen euro aan inkomensschade, plus rente.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven