‘Overheid lokt procedures uit’

Delen:

Bernard de Leest (Foto: Nederlandse Orde van Advocaten)

Dat er een groot beroep wordt gedaan op het systeem van gefinancierde rechtsbijstand, dat met grote financiële tekorten kampt, komt door de overheid zelf. Die lokt met complexe wetgeving juist procedures uit. De overheid moet daarom nu over de brug komen, want ‘de vervuiler betaalt’.

Dat was de kern van de inbreng van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) tijdens een rondetafelgesprek gisteren in de Tweede Kamer. In een position paper, opgesteld ten behoeve van het rondetafelgesprek, schrijft de advocatenorde dat de reactie van het kabinet (november 2017) op het rapport Andere Tijden van de Commissie-Van der Meer ‘een klap in het gezicht was van de sociale advocatuur’: “De staat miskent de verplichting om te voorzien in adequate rechtsbijstand voor on- en minvermogenden.”

De overheid is zelf een grote veroorzaker is van het beroep op rechtsbijstand door het invoeren van nieuwe, complexe wet- en regelgeving, stelt de NOvA. “Maar ook door het – soms tegen beter weten in – uitlokken of voeren van procedures”, aldus AR-lid Bernard de Leest, met gefinancierde rechtsbijstand in zijn portefeuille. “Er zijn genoeg voorbeelden van bewindspersonen die aangeven dat als mensen het niet eens zijn met nieuwe regelgeving, zij maar bezwaar moeten maken. Dat kan nooit de bedoeling zijn”, stelde De Leest tijdens de hoorzitting. Volgens De Leest is bij 61 procent van de zaken in het stelsel de overheid zelf partij. “Het kabinet moet zich dit realiseren en kritisch naar zichzelf kijken.”

De Orde hanteert het principe van ‘de vervuiler betaalt’. Tijdens deze hoorzitting heeft de NOvA nog eens benadrukt wat de Commissie-Van der Meer eerder constateerde: dat er jaarlijks een investering van € 127 miljoen extra nodig is wegens achterstallig onderhoud aan het systeem van gefinancierde rechtsbijstand.

Door de bezuinigingen op het systeem van gefinancierde rechtsbijstand is de aantrekkelijkheid van het beroep van sociaal advocaat sterk afgenomen, aldus de NOvA. Het aantal loopt sinds 2015 af. Er is weinig jonge aanwas, het aantal zestigplussers in het stelsel neemt toe. Advocaten tussen de 51 en 60 jaar doen de meeste toevoegingen. Dertig procent van deze toevoegingen is voor de strafsector – waarbij de overheid altijd partij is. De overheid is ook partij op het gebied van asiel- en vreemdelingen, sociale zekerheid en BOPZ – samen goed voor 61 procent van alle toevoegingen.

Als mogelijke eerste stap voor de investeringen stelt de NOvA voor een extra hoofdstuk toe te voegen aan nieuwe wetsvoorstellen over het te verwachten effect op het stelsel. Leidt dit tot een toename van mensen die het niet eens zijn met het nieuwe overheidsbeleid en genoodzaakt zijn een advocaat in de hand te nemen? Aan de hand hiervan kunnen deze effecten worden vertaald naar extra behandeltijd en een bijbehorende prijs. Deze handelswijze wordt ook gebruikt voor de Rechtspraak, stelt de NOvA. Ook kan worden gedacht aan het ontwikkelen van minder complexe en meer conflictmijdende regelgeving.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven