Overname delen Econcern door Eneco

Delen:

Energieconcern Eneco neemt delen over van het deels failliet verklaarde Econcern. Het gaat om delen van de onderdelen Ecofys en Evelop.

Partijen
1. Eneco
2. Econcern

Adviseurs Eneco
1. Houthoff Buruma (Eddie Meijer, Angenita Pex, Michiel Bruinzeel, Lonneke Schallenberg, Jan Albert Ottevanger, Gerrit Oosterhuis)
2. Kempen & Co (Jeroen Kroes, Pieter ter Kuile, Arjan Vos, Sander van Alphen, Egbert Nieuwenhuis, Robert Lavies, Joost Beemer, Roderick Smits)
3. Deloitte Transaction Services (Ad Veken, Maurice Dercks, Alexander van Schie, Gerard van Baar)
4. Ernst & Young Tax (Linda Donkers, Maaike Holzhauer)

Adviseurs Econcern
1. Holland van Gijzen (Arjen Mulderije, Maarten van der Zanden, Koen van Holten, Elina Mul, Martin Kaptein, Evelien Kraaijveld, Sjoerd Oosterhuis, Stijn Rijpma)
2. ING Corporate Finance (Alexander Alting van Geusau, Rob van Veldhuizen, Peter-Paul Ekelschot, Floris Schorer, Eelko Luning)

Arjen MulderijeArjen Mulderije, dealmaker voor Holland van Gijzen: “Bij deze deal heeft de verkoop aan Eneco een positief effect op de verkoop van de overige bedrijfsonderdelen. Econcern heeft goede bedrijfsonderdelen die vervolgens zijn verkocht of waarvan de verkoop nu nog loopt. Toen de bedrijfsonderdelen twee weken voor closing failliet werden verklaard, werd de urgentie van een geslaagde transactie nog duidelijker. Een verkoop uit een faillisement heeft altijd een bijzondere dynamiek: de onzekerheid van het personeel en de rol van de banken zijn bijvoorbeeld elementen die het proces anders maken. Curatoren zijn niet in de positie om garanties te geven die bij een normale verkoop gebruikelijk zijn. Dat vereist een andere opstelling van partijen gedurende het proces. Het bekendmaken van de transactie aan het samengeroepen personeel van Econcern door de curatoren direct na ondertekening van de overeenkomst met Eneco was een mooie afsluiting van deze deal. De gevolgen van verkoop van de onderdelen werden heel tastbaar.”

Willem Jan van AndelWillem Jan van Andel (Wijne & Stael) en Louis Deterink (Holland Van Gijzen), curatoren Econcern: “Allereerst hebben we ING Corporate Finance ingeschakeld om ons te adviseren over de verkoop van de bedrijfsonderdelen van Econcern. Arjen Mulderije, die het M&A team van Holland Van Gijzen leidt, hebben we ook meteen bij de start van het controlled auction proces betrokken. Via dit proces zijn in korte tijd biedingen ontvangen voor de diverse onderdelen. Tijdens zo’n proces dien je zorgvuldig om te gaan in de communicatie richting de werknemers. Wij kunnen hen pas informeren als wij zekerheid hebben. Daarom hebben we het personeel ook direct geïnformeerd toen we de overeenkomst met Eneco hadden getekend. We liepen van de tafel met de getekende stukken naar de zaal met het personeel. Overigens is de ondernemingsraad wel steeds vertrouwelijk op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen. We verkeren nog steeds in een continu proces van verkopen van onderdelen. Econcern heeft prachtige bedrijfsonderdelen en gelukkig worden die over het algemeen op waarde geschat door gegadigde kopers.”

Eddie MeijerEddie Meijer, dealmaker voor Houthoff Buruma: “Deze transactie is voor Eneco een belangrijke stap in de realisatie van haar duurzaamheidsstrategie. De overname van onder meer een significant aantal van de operationele windparken en de pipeline aan toekomstige windparken in Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk draagt in grote mate bij aan de verdere uitbreiding van de duurzame energieproductiecapaciteit van en -levering door Eneco. De overname van Ecofys in Nederland, Duitsland en het VK draagt daarnaast in grote mate bij aan de nadere hoogwaardige kennis en expertise bij Eneco. Deze transactie had dan ook voor alle daarbij betrokkenen verschillende interessante aspecten: de onderhandelingen met curatoren vanwege de insolventiesituatie van Econcern, de diversiteit van de overgenomen activiteiten en daarmee hun eigen merites, de internationale dimensie van de overgenomen activiteiten en de goede groepsdynamiek en het teamwork tussen de betrokkenen van Eneco en de teams van Houthoff Buruma, Kempen & Co, Deloitte Transaction Services en Ernst & Young Tax. Bovendien heeft het enorme enthousiasme bij de betrokkenen van Eneco en de constructieve aanpak van curatoren bij de transactie zeker bijgedragen aan de voorspoedige afronding van de transactie.”

Willem AckermansWillem Ackermans, directeur Corporate Development & Strategie Eneco: “Het was in meerdere opzichten een niet alledaagse transactie, niet in de laatste plaats omdat we de door ons overgenomen voormalige Econcern-onderdelen uit faillissement hebben gekocht. Het Houthoff Buruma team onder leiding van Eddie Meijer heeft zich dat terdege gerealiseerd en ons zeer professioneel en ‘hands-on’ bijgestaan. We zijn uitermate verheugd dat de overname nu rond is. Met deze transactie komt Eneco als duurzaam energiebedrijf nog sterker in de markt te staan. Het gaat om Evelop, dat duurzame energieprojecten op land en zee ontwikkelt, realiseert en exploiteert, zoals windparken. Daarnaast gaat het om het Ecofys, een adviesbureau dat een internationale topreputatie heeft in onderzoek en advies op het gebied van energiebesparing, duurzame energie en klimaatverandering. Tot slot betreft het Ecostream Nederland. Dit bedrijfsonderdeel is gespecialiseerd in energiebesparingsoplossingen en in de ontwikkeling en levering van zonne-energiesystemen, voor zowel consumenten als bedrijven. We volgden elkaars activiteiten al geruime tijd met veel belangstelling en er waren al goede banden tussen de twee bedrijven; zo waren bij de realisatie van het offshore Prinses Amalia Windpark zowel Econcern als Eneco betrokken. Met de overname van de kern van Econcern halen we zeer hoogwaardige kennis en expertise in huis. Het is een bedrijf waar mensen werken die innovatie hoog in het vaandel hebben staan. Die innovatieve kracht sluit heel goed aan bij wat Eneco op duurzaam gebied wil bereiken.”

Ook een deal te melden? Mail naar deals@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven