Pandrecht op achterkant bierviltje? Advocaat voegt daad bij het woord

Een pandakte is kort en bondig, dus waarom zou dat niet op de achterkant van een bierviltje passen? Dat vertelt universitair docent Géza Orbán, tevens advocaat bij Allen & Overy, zijn studenten al jaren. Een kritische student daagde hem uit de daad bij het woord te voegen: kan het echt, en accepteert de Belastingdienst het?

Delen:

Foto: Géza Orbán

“Een (pand)akte is niets meer dan een handtekening op een stuk papier, dus waarom zou je geen getekend bierviltje bij de Belastingdienst kunnen registeren?”, zo steekt Orbán van wal in zijn LinkedIn-post waarin hij de ludieke daad aankondigt. “Zo heb ik het zelf ook geleerd tijdens mijn rechtenstudie en al die jaren slikten mijn studenten dat ook voor zoete koek.”

Schaamrood

Maar studenten worden kritischer, zo blijkt maar weer eens, want vorig jaar kreeg Orbán, docent financiering en zekerheid aan de Universiteit van Amsterdam, voor het eerst kritische vragen over zijn bewering. “Hoe weet je dat zo zeker, want heb je dat ooit zelf uitgeprobeerd?”, werd hem gevraagd. “Met het schaamrood op mijn kaken moest ik toen toegeven dat ik dat nog nooit had gedaan”, zo geeft hij toe. Reden genoeg voor Orbán om de daad bij het woord proberen te voegen.

Verlossend antwoord

Orbán trok de stoute schoenen aan en printte de volledige tekst die hoort bij een pandakte op de achterkant van een heus bierviltje, compleet met handtekening. Het resultaat diende hij in, en toen was het wachten op antwoord op de grote hamvraag: accepteert de Belastingdienst dit schriftelijke pandrecht?
“Na weken van spanning kreeg ik vandaag het verlossende antwoord van de Belastingdienst: het kan!”, zo luidt de ontknoping van het verhaal. Bij zijn LinkedIn-post deelt hij een foto van het bewuste bierviltje, dat inderdaad voorzien is van een officiële registratie.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven