Pascal Steijvers (HOYNG ROKH MONEGIER) kreeg een boete, maar was wel op tijd

Student-stagiair van de week is Pascal Steijvers. Pascal houdt zich vooral bezig met het schrijven van memoranda, jurisprudentie- en literatuuronderzoeken, én mocht een keer chaufferen.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Pascal Steijvers (25) studeert IT-Recht (master) aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij verwacht in augustus 2022 af te studeren. Hij loopt stage bij HOYNG ROKH MONEGIER in Amsterdam, in de maanden januari en februari 2022.

Waarom heb je voor deze tijdelijke werkgever gekozen?
In het kader van mijn bachelor- en masterafstudeerrichting op de Rijksuniversiteit Groningen heb ik veel te maken gehad met het intellectuele eigendomsrecht. Dit heeft mijn affiniteit met dit rechtsgebied doen groeien. Om te ervaren hoe werken in de praktijk zich binnen dit rechtsgebied uit, heb ik besloten om te solliciteren voor een student-stage bij een kantoor dat zich focust op alle facetten van het intellectuele eigendomsrecht. HOYNG ROKH MONEGIER was een van de deelnemende kantoren die in het kader van de masterclass Octrooirecht, georganiseerd door de studievereniging, een bijeenkomst organiseerde. Vanwege de goede indruk die HOYNG ROKH MONEGIER op mij achterliet, besloot ik om daar te solliciteren.

Wat waren je verwachtingen vooraf en zijn die uitgekomen?
HOYNG ROKH MONEGIER is mijn tweede stage. Ik had daarom al een aardig beeld van wat het lopen van een stage inhield. Mijn eerste stage was echter kantoor-breed en niet op een specialistisch IE-kantoor. Voor wat betreft de inhoudelijke IE-werkzaamheden had ik dus weinig ervaring.

Mijn verwachtingen waren dat ik een beeld zou krijgen van hoe het is om binnen een internationaal IE-recht kantoor werkzaam te zijn en te werken voor grote cliënten. Deze verwachtingen zijn zeker uitgekomen! Ik heb goed beeld van hoe de dynamiek is, mensen met elkaar omgaan en werkzaamheden ten uitvoer worden gebracht.

Je was er tijdens de coronacrisis. Hoe was dat?
Ik doe mijn stage deels vanuit huis. Voor het grootste gedeelte van de tijd zit ik op kantoor. Dat vind ik erg prettig, want zo ervaar ik het beste hoe het is om hier werkzaam te zijn. Tijdens mijn stage werden de coronamaatregelen steeds verder afgebouwd en begonnen steeds meer mensen fysiek naar kantoor te komen. Ik merk dat iedereen betrokken en geïnteresseerd is, en we proberen altijd met zo veel mogelijk mensen te gaan lunchen in het restaurant van de Rembrandttoren.

Wat moet je zoal doen?
Ik houd mij voornamelijk bezig met het schrijven van memoranda, jurisprudentie- en literatuuronderzoeken, brieven opstellen en natuurlijk het verzamelen van bewijs van inbreuk makend materiaal. Het verzamelen van inbreuk makend materiaal is een belangrijk onderdeel van de stage, aangezien het van groot belang is dat dit goed en secuur gebeurt. Het kan voorkomen dat het bewijs voor een rechtszaak of sommatiebrief is gestoeld op bewijs dat is gevonden.

Wat zul je nooit meer vergeten van je stage?
Wat ik nooit meer zal vergeten is een grote en belangrijke zitting bij het Gerechtshof Den Haag. Ik heb hier mijn ogen uitgekeken naar hoe de advocaten met bravoure pleitten en de dynamiek in de rechtszaal was. Dit was een zeer leuke en leerzame ervaring!

Zijn er dingen die je achteraf anders zou aanpakken?
De drempel om vragen te stellen kan soms hoog zijn, wat mij in het begin weerhield om vragen te stellen op momenten dat ik vastliep met iets. Deze drempel is nergens voor nodig! Het is in het belang van iedereen dat je gewoon vragen stelt. Dit heb ik later dan ook gedaan.

Wat was je ‘grootste blunder’ tijdens je stage? En je grootste succes?
Een collega vroeg of ik zijn chauffeur (in zijn auto) wilde zijn naar een cliëntgesprek. We waren aan de late kant dus hij vroeg me om door te rijden. Toen heb ik per ongeluk zó hard gereden dat hij een behoorlijk hoge snelheidsboete heeft gekregen. Gelukkig kwamen we hierdoor wel net op tijd!

Denk je op grond van je stage verder te gaan in dit beroep?
Ik denk op grond van mijn stage zeker verder te gaan in dit beroep. De werkzaamheden bij HOYNG ROKH MONEGIER hebben mij alleen maar enthousiaster gemaakt om hierin door te gaan!

Waar denk je over tien jaar te staan?
Werkzaam als IE-recht advocaat bij een advocatenkantoor in Amsterdam. Waar precies? Dat zal de tijd leren!

Ben jij student-stagiair of onlangs geweest en vind je het leuk om ook in deze rubriek te komen, mail dan naar: info@mr-studenten.nl.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top